HD prövar Byggnads ansvar för olaglig blockad

By 2014-09-26 november 27th, 2018 Aktuellt

byggnadsHögsta domstolen prövar fackförbundet Byggnads ansvar för olaglig blockad

Byggnads försökte genom stridsåtgärder tvinga Henrik Gustavsson att skriva på ett kollektivavtal som enligt Europadomstolen var olagligt. Byggnads olagliga blockad ledde till att Henrik Gustavsson gick i konkurs med sin byggfirma och han tvingades att själv betala hundratusentals kronor av företagets skulder ur egen ficka. Därför stämde Henrik Gustavsson Byggnads i domstol och krävde skadestånd.

Högsta domstolen har idag meddelat prövningstillstånd i målet Henrik Gustavsson mot Byggnads. För första gången kommer Högsta domstolen nu att pröva frågan om det överhuvudtaget är möjligt att hålla organisationer på arbetsmarknaden – dvs. fackförbund och arbetsgivarorganisationer – ansvariga för deras övertramp av fri- och rättigheter.

– Det är välkommet att HD tar upp Henrik Gustavssons fall till prövning. Vi kommer nu att få ett svar på frågan om man som enskild i Sverige kan få upprättelse när mäktiga parter på arbetsmarknaden gjort intrång i ens grundläggande fri- och rättigheter, säger Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa och ombud för Henrik Gustavsson tillsammans med Sebastian Scheiman och Gunnar Strömmer.

Byggnads, som vunnit i underinstanserna, vill att ansvaret för det som hänt Henrik Gustavsson ska ligga på staten – och inte på Byggnads.

–  Byggnads måste ta ansvar för konsekvenserna av sina metoder. Det är orimligt att lasta över det ansvaret på skattebetalarna, säger Clarence Crafoord.

Läs mer om fallet här.

HD:s beslut att meddela prövningstillstånd, 2014-09-24