Aktuellt

Högsta förvaltningsdomstolen nekar visselblåsarna i Macchiarini-affären domstolsprövning


Två av visselblåsarna: Oscar Simonson (t.v.) och Karl-Henrik Grinnemo (t.h.). Foto: Rikard Samuelsson, Centrum för rättvisa.

Två av visselblåsarna: Oscar Simonson (t.v.) och Karl-Henrik Grinnemo (t.h.). Foto: Rikard Samuelsson, Centrum för rättvisa.

Högsta förvaltningsdomstolen nekar prövningstillstånd till visselblåsarna i Macchiarini-affären. Därmed har det slagits fast att forskare som utpekas som oredliga eller klandervärda av ett universitet inte har rätt att överklaga och försvara sig mot anklagelserna i domstol. Högsta förvaltningsdomstolens beslut kan inte överklagas.

– Högsta förvaltningsdomstolens beslut att inte pröva detta viktiga ärende är beklagligt. Det är grundläggande i en rättsstat att enskilda som pekas ut som klandervärda av myndigheter måste få möjlighet att försvara sig mot anklagelserna i en rättvis rättegång inför en oberoende domstol. Högsta förvaltnings­domstolens beslut innebär att forskarna inte får den möjligheten i det här fallet, säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa och ombud för Karl-Henrik Grinnemo, Oscar Simonson och Matthias Corbascio. Centrum för rättvisa företräder även forskaren Katarina Le Blanc, som också pekades ut som oredlig i KI:s beslut.

Det var sommaren 2018 som Karolinska Institutet tog ställning till den anmälan om forskningsfusk som riktats mot kirurgen Paolo Macchiarinis artiklar om konstgjorda luftstrupar. Karolinska Institutets beslut i ärendet innebar att Paolo Macchiarini fälldes för forskningsfusk. Men i beslutet klandrades även Karl-Henrik Grinnemo, Oscar Simonson och Matthias Corbascio – tre av visselblåsarna som slog larm om missförhållandena till KI:s rektor – samt Katarina Le Blanc och flera andra forskare. Detta eftersom Karolinska Institutet ansåg att de borde ha upptäckt och agerat mot felaktigheterna i Macchiarinis forskning tidigare.

De utpekade forskarna ansåg att Karolinska Institutets beslut innehöll direkta felaktigheter och hade fattats i strid med lag. De överklagade därför till Förvaltningsrätten i Stockholm. I slutet av förra året beslutade förvaltningsrätten att inte pröva saken eftersom domstolen bedömde att beslutet inte får överklagas. Detta trots att myndigheters beslut alltid ska kunna överklagas till domstol om det har sådana verkningar att det aktualiserar den enskildes fri- och rättighetsskydd enligt Europakonventionen.

Tidigare under våren beslutade Kammarrätten i Stockholm att inte ge prövningstillstånd i målet. Och nu har alltså även Högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till samma sak, vilket betyder att förvaltningsrättens bedömning står fast. Högsta förvaltningsdomstolens beslut kan inte överklagas. 

Kontakt
Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa
070-82 19 655 / [email protected]

Oscar Simonson, kirurg och forskare
070-336 67 87