Möt våra sommarnotarier

By 2016-07-14 november 13th, 2018 Aktuellt

Hallå där, sommarnotarier på Centrum för rättvisa!

Hjalmar Dunås, Malin Wållgren och Johannes Forssberg arbetar under sommaren med var sitt forskningsprojekt på Centrum för rättvisa. Malin och Hjalmar läser juridik vid Uppsala universitet och Johannes läser i Stockholm. De är alla mot slutet av sina utbildningar, men har olika bakgrund och framtidsplaner. Varför sökte de hit och vad får de göra här?

Hjalmar kom i kontakt med Centrum för rättvisa redan under sin första termin i Uppsala, genom Alumnistiftelsens mentorskapsprojekt:

– Jag är intresserad både av den enskildes relation till staten – frågor om makt, frihet och rättvisa – och av mer konkret juridik. Hur man går från att harätt till att rätt, om man så vill. Jag hade en känsla av att Centrum för rättvisa skulle ge mig utlopp för dessa intressen, och att det även i övrigt skulle vara en inspirerande och kul arbetsplats. Därför ville jag testa på att arbeta på Centrum för rättvisa en sommar, säger Hjalmar som funderar på att sitta ting efter sin examen om ett år.

Även Johannes har ett stort intresse för rättsstaten och rättssäkerhet. Och detta är något som notarierna får djupdyka i under sommaren:

– Som sommarnotarier driver vi varsitt eget projekt som alla rör situationer där enskilda människors rättigheter hamnar i kläm i den offentliga maktutövningen. Projekten handlar dels om att utreda och kartlägga ett visst samhällsproblem, dels om att identifiera enskilda fall där Centrum för rättvisa skulle kunna göra en konkret insats för att komma till rätta med det aktuella problemet. Det är ett grävjobb som både är roligt och utmanande, säger Johannes som vid sidan av juridikstudierna skriver krönikor i Expressen om juridiska frågor.

Notarierna arbetar på kontoret i fyra veckor, och mot slutet av sommaren ska de delta i Centrum för rättvisas årliga fri- och rättighetsinternat. Malin kommer sedan att ta sin examen till hösten. Då ska hon börja arbeta på Mannheimer Swartlings Brysselkontor. För Malin är kombinationen affärsjuridik och rättighetsjuridik naturlig:

– Jag är intresserad av båda och tror att erfarenhet från olika perspektiv är en stor tillgång som jurist. Balansen mellan olika intressen återkommer även i affärsjuridiken – inte minst i EU-rätten där avvägningar mellan kommersiella intressen och rättighetsfrågor ofta förekommer. Jag tycker att samhällsengagemang och hållbarhetstänk är viktigt för både rättighetsjurister och affärsjurister, säger hon.

Vi på Centrum för rättvisa vill passa på att tacka Hjalmar, Malin och Johannes för deras fina insatser under sommaren!