Reflektioner från min ombudsdebut

By 2015-09-16 november 27th, 2018 Aktuellt

jevåskram (800x531)

I går hade jag min första förhandling som juridiskt ombud. Jag har varit i rätten massvis med gånger sedan jag satt ting och jobbade som föredragande i förvaltningsrätten. Men det var något helt nytt att vara på den andra sidan. Jag gillade det!

Jag är ombud tillsammans med Sebastian för våra klienter Lars-Erik och Christina som har krävt tillbaka drygt 300 000 kronor som de tvingats betala till Partille kommun för gator som de varken har bett om eller behöver. Och i går var det alltså dags för rättegång. Jag kände mig laddad och lite lagom nervös. Vi hade delat upp förhandlingen så att jag skulle hålla i sakframställningen. En rättegång inleds med sakframställning, efter det är det bevisupptagning och till sist hålls pläderingarna (slutanföranden).

Precis lagom till att vi kom fram till domstolen och skulle gå in blev hela huset mörkt. Ett strömavbrott hade drabbat hela Vänersborg. Uppladdningen blev lite annorlunda kan man säga…

Hur som helst fick jag inleda förhandlingen med min sakframställan. Det gick bra! Förhandlingen flöt sedan på och när Lars-Erik själv berättade om sina upplevelser och möten med kommunen kände jag att det här bara måste vi vinna. Ordföranden gav ett väldigt bra intryck och var förtroendeingivande. Det kändes som att han var mån om att få alla pusselbitar på plats.

Att vara ombud i rätten för Lars-Erik och Christina kändes som ett väldigt viktigt uppdrag. Som småhusägare kan jag bara föreställa mig hur liten man känner sig mot kommunen. Det kändes därför väldigt viktigt att ta tillvara på tillfället och föra fram Lars-Eriks och Christinas sak inför rätten på bästa sätt.

När förhandlingen var över körde vi hem Lars-Erik och Christina till Partille och passade även på att träffa två andra klienter från området. Det är alltid kul att träffa våra klienter. Det är ju för deras skull som vi jobbar med det vi gör.

Mark- och miljödomstolens dom kommer den 20 november. För Lars-Eriks och Christinas skull hoppas jag så klart att vi vinner!

Av Kristina Erlandsson