Se Furas föreläsning här i webb-tv

By 2012-11-30 november 27th, 2018 Aktuellt

–       Raden av domar som handlar om rätten i Sverige att begära skadestånd direkt i svensk domstol är intressanta och avgörande. Och de har tillkommit i dialog mellan de högsta nationella instanserna och Europadomstolen och det är idealiskt.

Det sa förra domaren vid Europadomstolen Elisabet Fura vid årets Midander – Lönnföreläsning som ägde rum på Setterwalls Advokatbyrå på torsdagskvällen. Hon drog i föreläsningen som ni kan se nedan i webb-tv paralleller till sitt nuvarande jobb som chefs-JO eftersom också det handlar om att skydda medborgare från statens övergrepp.

Elisabet Fura arbetade i nio år på Europadomstolen innan hon i våras tillträdde som chef för Justitieombudsmannen. I går kväll talade hon om sina erfarenheter inför ett 80-tal personer på årets Midander – Lönnföreläsning.  Hon började med att berätta några anekdoter från sin tid i Strasbourg, symbolfrågor som hon var med och påverkade. En var att avskaffa titeln herr och fru framför namnen på domarna.  Det satt hårt inne men till och med ordföranden gick med på att avstå från ”Sir Nicolas Bratza”. Dessutom medverkade hon till att domarna fick såväl sociala förmåner som pension. När en kollega blev gravid och riskerade att stå helt utan ersättning blev situationen ohållbar. Men Terry Davis, generalsekreteraren i Europarådet reagerade med förvåning.

–       Hur kunde detta hända en domare i Europadomstolen?

Ordföranden Jean-Paul Costa svarade:

–       Jag vet inte eftersom jag inte var där.

Dessa anekdoter gav upphov till många skratt i lokalen.

Friade Sverige i duschmålet

Men  Elisabet Fura kom snart in på ett antal fall under sin tid som hon tycker är intressanta. Hon nämnde det färska svenska målet där styvpappan hade lagt en kamera i tvättkorgen för att kunna filma sin 14-åriga styvdotter. Styvpappan kunde inte fällas med svensk lag. Med minsta möjliga marginal var Elisabet Fura med i majoriteten i lilla kammaren som inte ville fälla Sverige. Men hon kostade i går på sig att gratulera advokat Jan Södergren som var med i publiken och alldeles nyligen fick besked om att Grand Chamber ska pröva målet, det tredje svenska i stora kammaren någonsin. Hon ser fram mot prövningen.

Men hon började med att lyfta fram Evaldsson-domen om Byggnads granskningsavgifter som ledde till en fällning av Sverige. Elisabet Fura ville i det målet gå längre än att fälla systemet bara med stöd av äganderätten men fick inte med sig majoriteten. Hon noterade i alla fall stolt att Arbetsdomstolen i oktober i år bedömde en liknande fråga gällande Elektrikerförbundet och refererade flitigt till Evaldsson-domen.

För sent i Gillberg-målet

Elisabet Fura berörde också Gillberg-målet i Grand Chamber där Centrum för rättvisa kastades in som ombud bara ett par veckor före huvudförhandling.  Hon förstod att det därmed inte fanns så mycket att göra för ombuden då prövningen blev väldigt begränsad. Hon spekulerade i att de som valde att ta upp målet felaktigt bedömde att fler frågor kring läkaretik, sekretess och annat skulle komma med i målet.

Elisabet Fura uttryckte besvikelse över de långa handläggningstiderna i Europadomstolen. Hon ansåg det helt oacceptabelt att en man i Sverige som skulle utvisas till sitt hemland i Afrika för att ställas inför rätta för krigsbrott fick sitt kvar i svenskt förvar under tiden som Europadomstolen hade meddelat inhibition och man väntade med slutligt beslut. Efter 3-4 år ansåg HD att han måste flyttas och han stack därefter till sin familj i Danmark där han kunde fortsätta leva i frihet utan risk för utvisning.

Europadomstolen har haft 150 000 mål i balans men nu ser det ut att vända, meddelade Elisabet Fura. I oktober var siffran nere i 135 000. Men Elisabet Fura menar att något radikalt måste göras för att få ned handläggningstiderna.

–       Det är mot min natur att vara pessimistisk men jag vet inte hur man ska driva det här reformarbetet vidare. Och jag har inte sett någon entusiasm från svensk sida.  Det är lite tråkigt.

Efter att ha fått blommor och en stor applåd och svarat på frågor lämnade Elisabet Fura plats på scenen för Erik Thilen som belönades med årets Midander – Lönnstipendium. Detta kan ni läsa om på annan plats på hemsidan.

Här kan ni se Elisbet Furas föreläsning i webb-tv