Tayyab riskerar utvisning på grund av tidigare arbetsgivares misstag

By 2016-10-31 november 13th, 2018 Aktuellt
Tayyab Shabab riskerar utvisning på grund av tidigare arbetsgivares misstag. Foto: Privat.

Tayyab Shabab, 27, kom till Sverige från Pakistan år 2013 för att läsa en masterutbildning i datavetenskap vid Linnéuniversitetet. Drygt ett år senare erbjöds han en fast anställning som mjukvaruutvecklare på ett IT-företag i Växjö. 

– Jag kom till Sverige för att jag såg en framtid här. Jag trivs med mitt arbete och vill stanna här, säger Tayyab.

Tayyab fick arbetstillstånd och arbetade i Växjö fram till 2016 när
han rekryterades av Stockholmsföretaget Dynamo, en av Sveriges ledande utvecklare av mobilapplikationer.

När Tayyab ansökte om förlängt uppehålls- och arbetstillstånd visade det sig dock att hans tidigare arbetsgivare av misstag hade dröjt med att ansluta honom till företagets tjänstepensionsförsäkring. När misstaget upptäcktes rättades det till.

Men trots att Tayyab har en ny arbetsgivare som har alla försäkringar på plats anser Migrationsverket att den tidigare arbetsgivarens misstag är tillräckligt för att utvisa den 27-årige programmeraren och hans hustru ur Sverige.

– Det är oacceptabelt att människor som arbetar och försörjer sig själva ska utvisas på grund av bagatellartade fel och misstag som beror på arbetsgivaren, säger Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa, som tillsammans med Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa, är juridiska ombud för Tayyab.

Centrum för rättvisa företräder Tayyab och hans hustru och har överklagat Migrationsverkets beslut till migrationsdomstolen i Stockholm. Centrum för rättvisa företräder sedan tidigare pizzabagaren Danyar Mohammedfrån Jokkmokk som riskerar utvisning på grund av 460 kronor för lite i lön.

________________

Läs mer om fallet

Överklagandet till migrationsdomstolen i Stockholm

Centrum för rättvisas rapport om arbetskraftsinvandring

Om fallet i media

För frågor om fallet, mejla chefsjurist Fredrik Bergman.