• BLOGG

 • Byggnads krossade Henrik Gustavssons bolag, tisdag 13/10 möts de i Högsta domstolen

  Henrik Gustavsson vägrade skriva på Svenska Byggnadsarbetareförbundets olagliga kollektivavtal. Genom blockad och stridsåtgärder drev då Byggnads bolaget i konkurs. Hur ser Byggnads ansvar ut? Avgörande i Högsta domstolen, imorgon tisdag den 13 oktober kl. 09.30. Ses vi där?

  (Läs mer om fallet här.)

   

   

   

  Reportage i Norrtälje tidning

  ”Bara det faktum att domstolen har frågat staten om intrånget i Ola Hjelms äganderätt var nödvändig ser hjelm liten2 (2) (640x454)Clarence Crafoord som en framgång.
  – Staten har ännu inte gett ett seriöst svar på den frågan och hur det än går så är detta ett uppvaknande för myndighetssverige. Det kommer finnas anledning för länsstyrelser och domare att ställa den frågan oftare i framtiden, säger han.”

  Läs reportaget här.

  Läs även artikeln  ”Detta är ett uppvaknade för Myndighetssverige” som publicerades samtidigt i samma tidning.

   

  Promenaden från Ola Hjelms tomt till ”strandlinjen”

  Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen menar att det hus som Ola Hjelm ville bygga hade hotat tillgången till – ja vad?

  Vägen som svenska myndigheter inte ser

  Det är alltså bland annat den här vägen som skiljer Ola Hjelms tomt från strandlinjen. Till vänster i bild ligger Olas tomt. Till höger en 130 meter bred markremsa där det växer tistlar, brännässlor och massor med vass som tillsammans med gyttja osv gör det omöjligt att ta sig fram till vattnet eller för den delen ens se det. Men länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen hävdar på fullaste allvar att Olas tomt inte är tillräckligt avskild från strandlinjen.

   

  MÅNDAG, andra veckan: UPPSALA

  I strålande solsken styrdes turnébussen mot Uppsala. Där väntade bra samtal utanför Juridiska biblioteket och sedan en mycket energigivande föreläsning i samarbete med Juridiska föreningen i Uppsala.

   

  IMG_9597 IMG_9596 IMG_9590

   

   

   

   

   

  FREDAG: SvD debatt

  IMG_9603I samband med besöket hos Ola Hjelm skrev vi på SvD debatt om hans fall.

  ”Regler för strandskydd ger orimliga resultat”

  Ola Hjelm i Norrtälje har av länsstyrelsen berövats rätten att bygga hus på sin fastighet. Därmed blev marken i praktiken värdelös. Han har nu fört sitt ärende till Europadomstolen, skriver hans juridiska ombud Clarence Crafoord och Anna Rogalska Hedlund. Läs hela debattartikeln här.

   

  Fredagen med Ola Hjelm i Norrtälje

  Fredagen spenderades i Norrtälje med vår klient Ola Hjelm. Efter att turnébussen åkt från Örebro med regnet smattrade mot rutorna upp till Roslagen passade det utmärkt att möta upp Ola för en lunch och prata lite om vad som hänt sedan sist vi sågs. En kaffe och en kaka slank också ner innan vi styrde turnébussen till Ola Hjelms tomt någon mil utanför Norrtälje.

  Ola Hjelm köpte en fastighet för ca 700 000 kronor och kommunen gav honom rätt att bygga ett hus på marken. Men med hänvisning till strandskyddsreglerna stoppade länsstyrelsen Ola Hjelms från att bygga på sin mark. I ett slag blev Ola Hjelms fastighet mer eller mindre värdelös. Tillämpningen av strandskyddsreglerna leder ibland till orimliga resultat för enskilda fastighetsägare. På plats vi fick själva se hur absurt detta beslut är.

  Läs mer om Ola Hjelms fall här.

  FullSizeRender1 (480x640) FullSizeRender2 (477x640) FullSizeRender3 (480x640) IMG_9535 (420x640) IMG_9545 (480x640) IMG_9561 (479x640) IMG_9558 (640x271) IMG_9550 (640x473)

  Härligt häng Helsingborg

  Peter NilssonEfter en god natts sömn i Helsingborg var det dags för ett möte med en av våra föreningsfrihetsklienter. Peter Nilsson är en av de sex trädgårdsanläggare som tillsammans stämt Skogs- och Lantarbetsgivarförbundet och Svenska Kommunalarbetareförbundet (Kommunal). Peter och de andra tvingades att betala avgifter till Kommunal fast de inte var medlemmar. Över en kaffe berättar Peter om varför de tog kontakt med Centrum för rättvisa:

  – Alla på firman gick och tänkte varför vi ska betala 300-400 kr i månaden var, för att Kommunal ska se till att vi får rätt lön. Vi hade aldrig hört eller sett att de varit där och granskat.

  Peter fortsätter med att berätta om att hans kollega, Stefan, kontaktade Kommunal men att han inte fått något svar på vad ”granskningspengarna” gick. Peter och de andra hoppas nu kunna få tillbaka de avgifter som de har betalat. Peter och de andra trädgårdsanläggarna väntar nu med spänning på vad som ska hända i Henrik Gustavsson-målet.

  Läs mer om Peters fall här.

  TACK JURIDISKA FÖRENINGEN GÖTEBORG!

  PhotoGrid_1442314492396Samtidigt som Kristina, Sebastian och Karin fightades mot Partille kommun i Vänersborgs tingsrätt var jag (Alexandra), Clarence, Laura och Oscar på Handelshögskolan i Göteborg för att träffa juriststudenter.

  Men först och främst vill jag nämna att jag aldrig mer vill köra minibuss i Göteborg. Jag beundrar verkligen göteborgarna som lyckas väja för alla cyklister, bilister, spårvagnar (!) och bussar i den här staden! Det var inte lätt för en tjej från Borlänge…

   

  Sen vill vi såklart tacka Juridiska Föreningen i Göteborg (och särskilt ordföranden Johanna Sjöholm) för ett bra event på Handelshögskolan! Vid lunchtid mötte ett trettiotal juriststudenter upp Clarence för en burrito och en föreläsning om individuella fri- och rättigheter. Tack till er som var med! Tack särskilt för era smarta frågor och synpunkter.

  Under sina föreläsningar om vårt arbete brukar Clarence nämna att vi vinner ungefär 90 % av våra fall, och det gjorde han även denna gång. Den spontana reaktionen från en juriststudent i föreläsningsgruppen var då:

  ”- Det är ju hemskt – för tänk då hur stort mörkertalet är.”

  Spot on. Och ja – det tänker jag på varje dag på kontoret. Och därför är jag glad över att vi nu flyttat kontoret till den (ibland spårvagnshotade) minibussen på den här turnén! Nu får vi chansen att sprida vår handbok och informera fler runt om i Sverige om hur man kan hävda sina fri- och rättigheter.

  Av Alexandra Gillström

   

  Reflektioner från min ombudsdebut

  jevåskram (800x531)

  I går hade jag min första förhandling som juridiskt ombud. Jag har varit i rätten massvis med gånger sedan jag satt ting och jobbade som föredragande i förvaltningsrätten. Men det var något helt nytt att vara på den andra sidan. Jag gillade det!

  Jag är ombud tillsammans med Sebastian för våra klienter Lars-Erik och Christina som har krävt tillbaka drygt 300 000 kronor som de tvingats betala till Partille kommun för gator som de varken har bett om eller behöver. Och i går var det alltså dags för rättegång. Jag kände mig laddad och lite lagom nervös. Vi hade delat upp förhandlingen så att jag skulle hålla i sakframställningen. En rättegång inleds med sakframställning, efter det är det bevisupptagning och till sist hålls pläderingarna (slutanföranden).

  Precis lagom till att vi kom fram till domstolen och skulle gå in blev hela huset mörkt. Ett strömavbrott hade drabbat hela Vänersborg. Uppladdningen blev lite annorlunda kan man säga…

  Hur som helst fick jag inleda förhandlingen med min sakframställan. Det gick bra! Förhandlingen flöt sedan på och när Lars-Erik själv berättade om sina upplevelser och möten med kommunen kände jag att det här bara måste vi vinna. Ordföranden gav ett väldigt bra intryck och var förtroendeingivande. Det kändes som att han var mån om att få alla pusselbitar på plats.

  Att vara ombud i rätten för Lars-Erik och Christina kändes som ett väldigt viktigt uppdrag. Som småhusägare kan jag bara föreställa mig hur liten man känner sig mot kommunen. Det kändes därför väldigt viktigt att ta tillvara på tillfället och föra fram Lars-Eriks och Christinas sak inför rätten på bästa sätt.

  När förhandlingen var över körde vi hem Lars-Erik och Christina till Partille och passade även på att träffa två andra klienter från området. Det är alltid kul att träffa våra klienter. Det är ju för deras skull som vi jobbar med det vi gör.

  Mark- och miljödomstolens dom kommer den 20 november. För Lars-Eriks och Christinas skull hoppas jag så klart att vi vinner!

  Av Kristina Erlandsson

  Sprider kunskap om fri- och rättigheter i ett blåsigt Göteborg

  Drottningtorget intogs och vi spred vår handbok och pratade om våra fall.

  lauraigoteborg (566x800)

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Ni vet väl förresten att ni kan ladda ner hela vår handbok här?

  Våra Partille-hjältar!

  Vi passade på att ta turnébussen förbi våra Partille-klienter. Mycket trevligt att få en pratstund med dem samtliga samlade. Man kan dock fråga sig om inte Partille kommun borde boka in en exklusive föreläsning med oss kring fri- och rättigheter? Vi åker direkt!

  allapartille (800x600) allapartillemedkristina (800x600)

   

  Den gemensamma nämnaren för samtliga klienter vi har i Partille är att deras fall rör äganderätten. Många tror att tvångsinlösen av människors egendom framför allt görs för allmänna vägar och offentliga byggnader. Så var det – för mer än 30 år sedan. I dag är det oftast privata aktörer som förses med mark med hjälp av politiker och tjänstemän i stat och kommun.

  Läs mer om Rolf och Regina Johansson mot Partille kommun här.

  Läs mer om Bill Persson mot Partille kommun här.

  Läs mer om Lars-Erik Jevås och Christina Nilsson mot Partille kommun här.

   

   

  Post-rättegånglunch

  Nöjda men lite trötta efter rättegången bestämde vi snabbt att vi behövde samla oss och dessutom få i oss lite mat. Vi gick upp tidigt och nu var krafterna slut. På en Italiens restaurang i Vänersborg fylldes magarna samtidigt som vi kunde gå igenom dagen och utvärdera vad som sagts tillsammans med våra klienter. Nu är det lång väntan på domen som kommer först den 20 november.

  lunchefterrattiggang (640x640)

   

  Idag: Rättegång

  Om några minuter är det dags.

  FullSizeRender (480x640)

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  I dag tisdag den 15 september håller Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt rättegång i målet där husägarna Lars-Erik Jevås och Christina Nilsson kräver tillbaka de drygt 300 000 kronorna de tvingats betala till Partille kommun för gator som de varken behöver eller vill ha. Mycket pengar som bland annat har tvingat vår klient att skjuta upp sin pension.
  Läs mer här

  Fika inför rättegång 

  Vi hinner även med en rättegång under vår turné. Klienten Lars-Erik Jevås och hans Christina mötte upp oss i Göteborg och åkte med oss i turnébussen till Vänersborg där rättegången ska hållas. Vi fick en fin och viktig stund på ett konditori i närheten av tingsrätten för att ladda upp och prata.

  9FullSizeRender

  Fina möten med människor på Stora torget i Linköping

  Bil på torget Oscar med broschyr Clarence med dam Laura med folk på bänk Clarence med damLaura med folk på bänk Oscar med broschyr Bil på torgetVår handbok går åt som smör i solsken!

  test27FullSizeRender6FullSizeRendertest1test3

  Lunch med Henrik Gustavsson

  4FullSizeRenderPå plats i Linköping passar vi så klart på att äta lunch med vår klient Henrik Gustavsson. Det börjar närma sig den 13 oktober som är datumet då vi som ombud för Henrik ska upp i Högsta domstolen mot Byggnads.

  KORT FAKTA OM FALLET HENRIK GUSTAVSSON

  Högsta domstolen prövar Byggnads ansvar för olaglig blockad den 13 oktober 2015

  Vad har hänt?

  Henrik Gustavsson drev ett mindre byggföretag i Linköping. Byggnads försökte genom stridsåtgärder få Henrik Gustavsson att skriva på ett kollektivavtal år 2006. Kollektivavtalet i fråga innehöll så kallade granskningsavgifter vilka dömts ut som olagliga av Europadomstolen. Varken Henrik Gustavsson eller hans tre anställda ville att firman skulle teckna kollektivavtalet med Byggnads. De anställda var inte med i Byggnads och de hade lika bra eller bättre villkor än vad kollektivavtalet krävde.

  Byggnads blockad ledde till att Henrik Gustavsson gick i konkurs med sin byggfirma och han själv tvingades att betala hundratusentals kronor av företagets skulder ur egen ficka. Därefter stämde Henrik Gustavsson år 2009 Byggnads på skadestånd för den skada han lidit. Nu är målet uppe i Högsta domstolen.

  Vad ska prövas?

  I domstolarna har man valt att pröva en del av målet genom s.k. mellandom. Det innebär att endast en del av målet kommer att prövas som ett första steg. Högsta domstolen ska nu pröva den principiella frågan om det överhuvudtaget är möjligt att hålla Byggnads skadeståndsansvarigt för det som drabbat Henrik Gustavsson. Om Högsta domstolen svarar nej på frågan är processen slut och Henrik Gustavsson förlorar målet. Om Högsta domstolen däremot menar att det är möjligt att utkräva ansvar från Byggnads kommer målet att ”börja om” i tingsrätten. Då prövas resten av målet för att se om Henrik Gustavsson i det konkreta fallet har rätt till skadestånd från Byggnads.

  Högsta domstolen ska nu alltså svara på den principiellt viktiga frågan om man som enskild i Sverige kan få upprättelse när mäktiga parter på arbetsmarknaden gjort intrång i ens fri- och rättigheter.

  Referenser

   

   

  Turnéprogram 2015

  MÅNDAG 14 SEPTEMBER – LINKÖPING

  Besök hos vår klient Henrik Gustavsson vars mål mot Byggnads ska prövas av Högsta domstolen i oktober.
  Torgmöte på Stora torget i Linköping efter lunch.

  TISDAG 15 SEPTEMBER – GÖTEBORG OCH VÄNERSBORG

  Rättegång i Vänersborgs tingsrätt i fallet Jevås mot Partille kommun på förmiddagen.
  Lunchföreläsning på Handelshögskolan i Göteborg i samarbete med Juridiska Föreningen.

  Torgmöte på Drottningtorget i Göteborg under eftermiddagen.

  Kvällsaktivitet med studenter och alumner till verksamheten i Göteborg.

  ONSDAG 16 SEPTEMBER – HELSINGBORG OCH LUND

  Vi äter frukost i Helsingborg med våra klienter Peter Nilsson m.fl. som stämt både Kommunal och SLA för intrång i deras föreningsfrihet – följ oss via Periscope! Håll utkik för mer information.
  Torgmöte utanför Juridicum, Lunds universitet.

  Grillkväll med studenter i Lund i samarbete med Juridiska Föreningen.

  TORSDAG 17 SEPTEMBER – ÖREBRO

  Torgmöte på Stortorget i Örebro på eftermiddagen.
  Grillkväll med studenter i Örebro i samarbete med Juridiska Föreningen.

  FREDAG 18 SEPTEMBER – NORRTÄLJE

  Besök hos vår klient Ola Hjelm utanför Norrtälje. Vi lanserar hans fall via Periscope, håll utkik för mer information.
  MÅNDAG 21 SEPTEMBER – UPPSALA

  Torgmöte utanför Juridiska biblioteket i Uppsala på förmiddagen.
  Lunchföreläsning i Juridiska Föreningens lokaler.

  TISDAG 22 SEPTEMBER – UMEÅ

  Lunchföreläsning på Umeå universitet i samarbete med Juridiska Föreningen.
  Torgmöte i Umeå centrum på eftermiddagen.

  Grillkväll med studenter i samarbete med Juridiska Föreningen.

  ONSDAG 23 SEPTEMBER – STOCKHOLM

  Lunchföreläsning på Stockholms universitet i samarbete med Juridiska Föreningen.

  Turnén har nu startat!

  Allt är nu inpackat och vi har påbörjat färden mot Linköping. Här ska vi träffa vår klient Henrik Gustavsson och sedan stå på Stora torget och prata om vår nya handbok.  

   

  IDAG: Högsta domstolen prövar Byggnads ansvar för olaglig blockad

  Rättegång i målet Henrik Gustavsson mot Byggnads. Förhandling idag den 13 oktober klockan 09.30-15.30. konkurs

  Högsta domstolen ska nu svara på den principiellt viktiga frågan om man som enskild i Sverige kan få upprättelse när mäktiga parter på arbetsmarknaden gjort intrång i ens fri- och rättigheter. 

  Byggnads försökte genom stridsåtgärder tvinga Henrik Gustavsson att skriva på ett kollektivavtal år 2006. Kollektivavtalet i fråga innehöll så kallade granskningsavgifter vilka dömts ut som olagliga av Europadomstolen. Varken Henrik Gustavsson eller hans tre anställda ville att firman skulle teckna kollektivavtalet med Byggnads. De anställda var inte med i Byggnads och de hade lika bra eller bättre villkor än vad kollektivavtalet krävde. Byggnads olagliga blockad ledde till att Henrik Gustavsson gick i konkurs med sin byggfirma och han själv tvingades att betala hundratusentals kronor av företagets skulder ur egen ficka. Därefter stämde Henrik Gustavsson år 2009 Byggnads på skadestånd för den skada han lidit. Idag den 13 oktober är det förhandling i Högsta domstolen.  

  Vad ska prövas?

  I domstolarna har man valt att pröva en del av målet genom s.k. mellandom. Det innebär att endast en del av målet kommer att prövas som ett första steg. Högsta domstolen ska nu pröva den principiella frågan om det överhuvudtaget är möjligt att hålla Byggnads skadeståndsansvarigt för det som drabbat Henrik Gustavsson. Om Högsta domstolen svarar nej på frågan är processen slut och Henrik Gustavsson förlorar målet. Om Högsta domstolen däremot menar att det är möjligt att utkräva ansvar från Byggnads kommer målet att ”börja om” i tingsrätten. Då prövas resten av målet för att se om Henrik Gustavsson i det konkreta fallet har rätt till skadestånd från Byggnads.  

  Mellandomsfråga

  Är Svenska Byggnadsarbetareförbundet, om förbundets stridsåtgärder skulle vara oförenliga med artikel 11 i Europakonventionen respektive artikel 1 i första tilläggsprotokollet till Europakonventionen, i och för sig skyldigt att betala ersättning till Henrik Gustavsson för de skador som HGS Linköping AB kan ha orsakats till följd av stridsåtgärderna? 

  Ombud i fallet är Clarence Crafoord, Sebastian Scheiman samt Gunnar Strömmer.

   Läs mer om fallet här.

  Presskontakt: Karin Swanson, tel. 076-307 87 48.

   

   

   

 • Gilla oss på Facebook