Crafoord debatterar raggmunksfallet på Newsmill

Det är ett allvarligt oskick när kommunala tjänstemän i praktiken beslutar om repressalier mot enskilda som riktar kritik mot deras handläggning i media. Det skriver Clarence Crafoord, chef på Centrum för rättvisa, på debattsajten Newsmill med anledning det så kallade raggmunksfallet.

Det var i måndags som Svea hovrätt friade Alex Matservice från alla anklagelser om att ha brutit mot kommunens bestämmelser i sin matlagning.  Kommunen hade inspekterat köket och konstaterat att det lagade raggmunk vilket påstods strida mot en förbud mot att använda mjöl i andra sammanhang än bakning.

Frågan är om det alls hade behövt gå så här långt om inte Lena Kahlbom som driver restaurangen tillsammans med sin man hade gått till media. Hela fallet började nämligen med att Lena Kahlbom intervjuades i TV4-nyheterna i juli 2008. Intervjun handlade om problemet med att kommuner kräver betalning av restauranger för kommunala livsmedelskontroller som inte genomförs. I fallet med Alex Matservice hade det gått tre år mellan besöken, trots årliga fakturor från kommunen.

Strax efter TV4-intervjun följde däremot ett stort antal nitiska kontroller och besök från kommunens inspektörer på kort tid. Clarence Crafoord skriver i Newsmill att ”Detta mönster känns igen från andra fall som Centrum för rättvisa har drivit”. I debattartikeln kritiseras också åklagarmyndighetens hantering av fallet. ”En överansträngd åklagarmyndighet måste kunna prioritera bättre bland sina uppgifter än att driva uppenbart ogrundade fall mot seriösa företagare” skriver Clarence Crafoord.

 

Läs artikeln på Newsmill