Kalla fakta uppmärksammar fall om arbetskraftsinvandring

Stjärnprogrammeraren Tayyab Shabab riskerar utvisning på grund av tidigare arbetsgivares misstag. Foto: TV4

Stjärnprogrammeraren Tayyab Shabab riskerar utvisning på grund av tidigare arbetsgivares misstag. Foto: TV4

Kalla fakta tisdag 13 december kl. 21.00: TV4:s granskande samhällsprogram Kalla fakta uppmärksammar ikväll Centrum för rättvisas fall gällande stjärnprogrammeraren Tayyab Shabab och pizzabagaren Danyar Mohammed som riskerar utvisning ur Sverige på grund av bagatellartade fel och misstag som beror på arbetsgivaren.

Se hela programmet här.

Tayyab Shabab är en högutbildad mjukvaruutvecklare och en nyckelperson i ett av Sveriges ledande IT-företag. Det råder stor brist på mjukvaruutvecklare i Europa och yrket finns upptaget i Migrationsverkets förteckning över arbeten inom vilka det finns en stor efterfrågan på arbetskraft. Trots detta har Migrationsverket bestämt att han ska utvisas ur Sverige tillsammans med sin hustru. Skälet: Tayyabs förra arbetsgivare gav honom av misstag 2,5 procent i stället för 4,5 procent i tjänstepension.

Danyar FB

Danyar riskerar utvisning på grund av arbetsgivarens lönemiss på 460 kr. Foto: TV4

Danyar Mohammed har bott i Jokkmokk i sju år och arbetar på pizzerian Lilla Paradiset. Han lärde sig snabbt svenska och bidrar till samhället på flera sätt. Han älskar sitt jobb och kunderna älskar hans pizzor. Nu vill Migrationsverket att han ska utvisas ur Sverige. Skälet: Hans arbetsgivare missade tillfälligt att höja hans lön med 460 kr när kollektivavtalet ändrades.

Problemet är att det saknas vägledande avgöranden från Migrationsöverdomstolen om hur reglerna om arbetstillstånd ska tolkas i fall som handlar om små avvikelser från regelverket. Men i brist på vägledande praxis har Migrationsverket valt att tolka lagen på ett stelbent och mekaniskt sätt som leder till orimliga konsekvenser i de enskilda fallen.

Det behövs därför ett klargörande från Migrationsöverdomstolen. Migrationsverket ska givetvis motverka förekomsten av oseriösa arbetsgivare och skenavtal. Men människor som arbetar och försörjer sig själva ska inte utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade fel och misstag som beror på arbetsgivaren. Migrationsverket måste vid tillämpningen av reglerna om arbetstillstånd göra skillnad på fusk och misstag, annars undergrävs legitimiteten för systemet med arbetskraftsinvandring.

Centrum för rättvisa har tagit Tayyab Shababs och Danyar Mohammeds fall till domstol och överklagat Migrationsverkets beslut.

__________

Se Kalla faktas program ”Utsparkade”.

Se Clarence Crafoord debattera med företrädare för Migrationsverket i Nyhetsmorgon i TV4.

Läs mer om fallet gällande pizzabagaren Danyar Mohammed.

Läs mer om fallet gällande programmeraren Tayyab Shabab.

Läs Centrum för rättvisas rapport ”Arbetskraftsinvandrares rättslöshet i Sverige”.