Oleksandr och Altrim riskerar utvisning ur Sverige – på grund av missförstånd om platsannonser

Altrim Beqiri och Oleksandr Shpak vid Växjöföretaget Softwerk riskerar utvisning på grund av bagatellmisstag. Foto: Softwerk.

Altrim Beqiri och Oleksandr Shpak vid Växjöföretaget Softwerk riskerar utvisning på grund av bagatellmisstag. Foto: Softwerk.

Programmerarna Oleksandr och Altrim på IT-företaget Softwerk i Växjö har bra anställningsvillkor och arbetsgivaren har kollektivavtal. Trots det har Migrationsverket bestämt att Oleksandr och Altrim ska utvisas – på grund av ett missförstånd med platsannonserna. 

– Det är oacceptabelt att människor som arbetar och bidrar till samhällsutvecklingen utvisas på grund av bagatellartade fel eller misstag. Det drabbar inte bara enskilda arbetskraftsinvandrare utan slår också hårt mot många svenska företag, säger Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa och ombud för Oleksandr och Altrim tillsammans med Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa.

Oleksandr Shpak, 26, och Altrim Beqiri, 28, kom till Sverige från Ukraina respektive Makedonien för att ta en masterexamen i datavetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö.

– Sverige har ett gott rykte som IT-nation och vi såg en bra framtid här som programmerare, säger Oleksandr och Altrim.

I början av 2016 rekryterades Oleksandr och Altrim till IT-företaget Softwerk i Växjö. Softwerk är ett snabbväxande företag med 25 anställda från sju olika länder som utvecklar mjukvara åt flera ledande svenska företag.

– Vår största utmaning är att kunna rekrytera rätt kompetens. Det råder enorm brist på programmerare i Sverige. Därför var vi väldigt glada när vi kunde rekrytera så stora talanger som Oleksandr och Altrim, säger Eddie Freij, vd på Softwerk.

Softwerks glädje blev dock kortvarig. Migrationsverket har nämligen bestämt att Oleksandr, samt hans hustru, och Altrim ska utvisas ur Sverige. Skälet till det är att Migrationsverket utgick från att Softwerk inte hade utannonserat Oleksandrs och Altrims tjänster på Arbetsförmedlingens platsbank, utan bara på företagets hemsida.

Efter Migrationsverkets beslut visade det sig dock att de två rekryteringsföretag som Softwerk använde sig av hade lagt upp annonser även hos Arbetsförmedlingen. Softwerk gav därför in annonserna till Migrationsverket, och trodde att problemet skulle vara löst.

Men Migrationsverket anser att annonserna är en ”efterhandskonstruktion” och håller fast vid att de båda programmerarna ska utvisas.

Oleksandr och Altrim är inte ensamma om att riskera utvisning på grund av påstått felaktig annonsering. Enligt Centrum för rättvisas granskning av 450 överklagade beslut från Migrationsverket från 2015 och 2016 utvisades under den tiden 82 personer på grund av formfel i annonseringen.

Centrum för rättvisa företräder Oleksandr och hans hustru samt Altrim och har överklagat Migrationsverkets beslut till migrationsdomstolen i Stockholm.