Kommunen bekräftar sitt löfte – Folkestabor får bo kvar

Folkestaborna ger inte upp. Här tillsammans med Clarence Crafoord och Fredrik Bergman från Centrum för rättvisa.

Folkestaborna ger inte upp. Här tillsammans med Clarence Crafoord och Fredrik Bergman från Centrum för rättvisa. Foto: Centrum för rättvisa.

De boende i Folkesta ger inte upp sin kamp mot kommunen. Den 26 september träffades de boende och representanter från Centrum för rättvisa för ett möte med kommunen.  Kommunen bekräftade att man står fast vid sitt löfte om att de tre familjerna får bo kvar i Folkesta. Dagen avslutades med en trevlig korvgrillning där många kommuninvånare dök upp för att visa sitt stöd för Folkestaborna.

För ett år sedan avslöjade TV4:s Kalla fakta i sin dokumentär ”Spökstaden” att Eskilstuna kommun hade pressat 25 familjer i Folkesta utanför Eskilstuna att lämna sina hem – helt i onödan. Under loppet av några år hade kommunen tömt det lilla bostadsområdet på människor och den enskilda äganderätten kördes över.

Peter har bott i Folkesta sen 1948. Foto: Centrum för rättvisa.

Peter har bott i Folkesta sen 1948. Foto: Centrum för rättvisa.

Idag är det bara tre familjer som bor kvar.

Kommunen menade att marken behövdes som expansionsmark för företag. Men några konkreta planer presenterades aldrig och idag står de 25 husen tomma och förfaller. Efter dokumentären och krav från de boende om besked backade kommunen och lovade de tre kvarvarande familjerna att de ska få bo kvar.

Centrum för rättvisa har försvarat Folkestabornas äganderätt sedan 2011, och igår, den 26 september, hade vi ett konstruktivt möte med kommunen. Kommunen bekräftade sitt löfte att de tre familjerna ska få bo kvar och att kommunen får planera området med utgångspunkt från detta.

Det är fortfarande många olösta frågor, men de boende i Folkesta var glada över att få höra att kommunen står fast vid sitt löfte.

Efter mötet samlades familj och vänner till de tre familjerna i Folkesta för att grilla korv och ha det trevligt tillsammans med oss på Centrum för rättvisa.

Det blev en fin dag i Eskilstuna.

Många var intresserade av att lyssna på Clarence Crafoord och Fredrik Bergman som berättade om dagens möte med kommunen. Foto: Centrum för rättvisa.

Många var intresserade av att lyssna på Clarence Crafoord och Fredrik Bergman som berättade om dagens möte med kommunen. Foto: Centrum för rättvisa.

Trevlig korvgrillning med Folkestaborna. Foto: Centrum för rättvisa.

Trevlig korvgrillning med Folkestaborna och vänner. Foto: Centrum för rättvisa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan du lyssna på P4 Sörmlands inslag om Folkestabornas kamp mot kommunen

Här kan du titta på Kalla Faktas dokumentär ”Spökstaden”