Simon Wallmark mot Södertörns brandförsvarsförbund

By 2011-07-07 mars 4th, 2020 Likabehandling

Fick historiskt skadestånd för diskriminering av blivande brandmän

Simon Wallmark satsade två år på en utbildning i räddnings- och säkerhetsarbete. Men Södertörns Brandförsvarsförbund nekade honom jobb vid rekryteringen av 32 nya medarbetare.  Ett antal kvinnor med betydligt sämre eller inga relevanta meriter alls fick jobbet som brandman. I den första förlikningen i sitt slag fick han 100 000 kronor i ersättning.

I juni 2011 fick Simon Wallmark sin efterlängtade examen i räddnings- och säkerhetsarbete. Han sökte då något av de 32 semestervikariat som Södertörns Brandförsvarsförbund utlyste för räddningstjänsterna i Botkyrka, Ekerö, Haninge, Huddinge, Nacka, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö kommuner. Eftersom semestervikariaten inom räddningstjänsten fungerar som provanställning och i praktiken är den enda vägen in i yrket var han en av de sökande till de 32 sommarvikariaten som Södertörns Brandförsvarsförbund utlyste inför sommaren 2011.

Men Simon Wallmark nobbades. Av de 32 som fick tjänsterna hade 10 av personerna varken någon brandmannautbildning eller tidigare erfarenhet av yrket. Fem av dessa personer var kvinnor och fem var män med annat etniskt ursprung än svenskt.

De tio personerna hade yrkes- och utbildningsbakgrunder som nagelskulptris, personlig tränare, servitris, frisör, fritidspedagog, kock, lärare, massör, yrkeschaufför, sjukgymnast och vårdbiträde.

Industribrandman och praktikant

Det spelade ingen roll för Simon Wallmark att han hade praktiserat på en av räddningstjänsterna på Södertörn eller att han hade fått jobb som industribrandman på deltid. Han hade fel kön och fel härkomst.

Positiv särbehandling kan vara tillåten under vissa förutsättningar. Ett av de krav som ställs är att den som får jobbet och den som nekas har lika eller nästan lika meriter. I det här fallet har Simon Wallmark betydligt bättre meriter än de kvinnor som fick jobb på Södertörns Brandförsvarsförbund. När det gäller etnisk positiv särbehandling är det helt förbjudet i Sverige.

Simon Wallmark hade i den stämningsansökan som gavs in till Södertörns tingsrätt krävt 100 000 kronor i skadestånd av Södertörns Brandförsvarsförbund för den olagliga diskrimineringen. Den 9 november ägde den muntliga förberedelsen rum i tingsrätten.

Och under den muntliga förberedelsen kunde en förlikning nås mellan parterna. Den innebar att Simon Wallmark fick precis så mycket som han yrkat, det vill säga 100 000 kronor av Södertörns Brandförsvarsförbund för den diskriminering som drabbat honom. Därmed blev det alltså ingen huvudförhandling i målet utan en förlikning som stadfästs i dom. En historisk dom. Såvitt vi vet den första i sitt slag.

 

Inlagor och beslut

Stämningsansökan, 2011-07-11

Svaromålet från Södertörns Brandförsvarsförbund, 2011-09-07

 

 

I media

-”Diskriminerad brandman fick skadestånd” Dagens Nyheter

-”Brandman utan jobb får 100000” Kommunal-arbetaren