Aktuellt

Lydia vägrades IVF-behandling med egna ägg: ”Karolinska saknar juridiska skäl”


När Lydia Spetze var 20 år gammal var hon tvungen att genomgå en stamcellstransplantation som gjorde henne steril. För att kunna bli biologisk förälder i framtiden bestämde hon sig för att plocka ut ägg som befruktades med hennes dåvarande sambos spermier. Hon vill nu använda dem för att bli förälder tillsammans med sin sambo Fredrik Askebris. Men Karolinska Universitetssjukhuset (Karolinska) har nekat henne att använda de befruktade äggen i ett beslut som inte får överklagas. Med hjälp av Centrum för rättvisa, som bedömer att Karolinska saknat juridiska skäl för sitt beslut, begär nu Lydia Spetze och Fredrik Askebris en ny chans att bli föräldrar.

– Vi blev väldigt förvånade över att Lydia inte godkändes för behandlingen, och har inte riktigt fått någon förklaring till beslutet. Vi längtar efter att bilda familj tillsammans och hoppas att Karolinska ändrar uppfattning så att vi kan få en chans att bli föräldrar, säger Lydia Spetze och Fredrik Askebris.

År 2007 diagnostiserades Lydia Spetze med leukemi, vid bara 20 års ålder. På grund av sjukdomen var hon tvungen att genomgå en stamcellstransplantation, som gjorde henne steril. För att inte gå miste om möjligheten att bli biologisk förälder i framtiden bestämde sig Lydia Spetze tillsammans med sin dåvarande sambo för att plocka ut ägg och fick rådet att dessa borde befruktas innan nedfrysning. Sedan dess har de befruktade äggen, som kallas embryon, varit nedfrusna och förvarats hos Karolinska Universitetssjukhuset (Karolinska).

Lydia Spetze och hennes dåvarande sambo separerade senare. För ett par år sedan tog hon kontakt med Karolinska och ansökte om att få använda de befruktade äggen, vilket hennes tidigare sambo samtyckte till. Men sjukhuset nekade henne behandlingen, och menade att det saknades rättsligt stöd för att godkänna den. Lydia Spetze har inte fått någon mer utförlig motivering av beslutet, och Karolinskas beslut får enligt lagen om genetisk integritet inte överklagas.

Nu vill Lydia Spetze och hennes nuvarande sambo, Fredrik Askebris, använda de nedfrysta embryona i ett försök att få barn tillsammans. Lydia Spetzes tidigare sambo samtycker fortfarande till att paret använder embryona. Med hjälp av Centrum för rättvisa begär de att Karolinska ska fatta ett nytt beslut som ger dem möjlighet att bli föräldrar.

– Vi ser inte några juridiska skäl för Karolinska att hindra Lydia och Fredrik att använda de frusna embryona när Lydias tidigare sambo samtycker. Lydia och Fredrik måste kunna få saken prövad i domstol om Karolinska fortsätter att säga nej, säger Paula Röttorp, senior jurist vid Centrum för rättvisa och ombud för Lydia Spetze och Fredrik Askebris tillsammans med juristerna Alexander Ottosson och Henrietta Cahn.

Läs Lydia Spetzes och Fredrik Askebris begäran om ett nytt beslut här.

Kontakt