Aktuellt

Möt våra sommarnotarier!


[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Hallå där, sommarnotarier på Centrum för rättvisa!

Amanda Eklund och Fredrik Thorslund arbetar under sommaren med varsitt projekt här på Centrum för rättvisa. Amanda läser juridik vid Umeå universitet och Fredrik vid Uppsala universitet. Båda är mot slutet av sina utbildningar, men har olika bakgrund och framtidsplaner. Varför sökte de sig hit och vad får de göra här?

Amanda fick upp ögonen för Centrum för rättvisa när Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa, och Alexander Ottosson, forskningsstipendiat, höll en föreläsning vid Umeå universitet:

– Jag gick raka vägen hem från föreläsningen och sökte till sommarnotarietjänsten. Det tilltalar mig att Centrum för rättvisa arbetar med att identifiera problematiska rättsfrågor och sedan driver dem i domstol för att uppnå ett starkare skydd för individens fri- och rättigheter. Mitt eget intresse för fri- och rättigheter växte sig starkt efter att jag arbetat som räddningsbåtförare för Läkare utan gränser i Medelhavet. Det jag bevittnade påverkade mig djupt och väckte ett intresse för rättigheter och rättssäkerhet som jag får utlopp för i juridiken, säger Amanda.

Även Fredrik har ett stort intresse för juridiska frågor som rör individens relation till staten. Han är också intresserad av journalistikens roll i fri- och rättighetsfrågor:

– Utöver juridiken dras jag också mot journalistik. Som jag ser det arbetar Centrum för rättvisa någonstans i gränslandet däremellan. Rättighetsfrågornas genomslag bygger förstås på att myndigheter och domstolar respekterar fri- och rättigheternas juridiska ställning, men även på att frågorna diskuteras och lyfts fram i den allmänna debatten, säger Fredrik som efter sin tid på Centrum för rättvisa ska praktisera som ledarskribent på LT.

Som sommarnotarier driver Amanda och Fredrik varsitt projekt som rör situationer där enskilda människors rättigheter hamnar i kläm i den offentliga maktutövningen. Projekten handlar dels om att utreda och kartlägga ett visst samhällsproblem, dels om att identifiera enskilda fall där Centrum för rättvisa skulle kunna göra en konkret insats för att komma till rätta med det aktuella problemet.

Vi på Centrum för rättvisa vill passa på att rikta ett stort tack till våra skarpa och engagerade sommarnotarier för deras fina insatser under sommaren![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]