Yrkes- och näringsfrihet

Sameer Suhbat mot Migrationsverket

Sameer Suhbat riskerar utvisning för att han inte tog ut obetald semester. Han har överklagat Migrationsverkets beslut och nu ska migrationsdomstolen i Malmö pröva hans fall.


Migrationsverket har beslutat att utvisa Sameer Suhbat, 22, för att han inte tog ut obetald semester under sitt första anställningsår. Detta trots att man som arbetstagare har en lagstadgad rätt att avstå från att ta ut obetalda semesterdagar. Med hjälp av Centrum för rättvisa överklagade Sameer Migrationsverkets beslut. I april 2018 meddelade migrationsdomstolen att man upphävde Migrationsverkets beslut och beviljade Sameer uppehålls- och arbetstillstånd. 

– Jag jobbar hårt och betalar skatt och har aldrig legat samhället till last. Jag trodde inte man kunde bli utvisad för att man inte tagit obetald semester, säger Sameer.

På senare tid har det blivit allt vanligare att Migrationsverket utvisar människor trots att lön och försäkringar varje månad har motsvarat kollektivavtalsnivån – för att myndigheten anser att de inte tagit ut semester på rätt sätt.

En av de drabbade är Sameer Suhbat, 22. Han är uppvuxen i Bagdad i Irak, och arbetar som bilrekonditionerare på SBA Bilservice i Täby med kollektivavtalsenliga anställningsvillkor.

Han trivs bra på jobbet och i Sverige och har på bara två år lärt sig utmärkt svenska. Han har ett stort intresse för elbilar och planerar att vidareutbilda sig till elbilsmekaniker. Men nu har Migrationsverket beslutat att utvisa honom till Irak – för att myndigheten anser att han har tagit ut för lite semester.

Migrationsverket anser att han skulle ha tagit ut minst 20 av 25 semesterdagar mellan den 1 april 2016 och den 31 mars 2017. Men Sameer bytte arbetsgivare den 1 april 2016, den första dagen på det så kallade semesteråret. Och betald semester har man enligt semesterlagen rätt till först året efter att man tjänat in den.

Sameer hade därmed bara rätt till obetald semester under det aktuella året. Enligt semesterlagen har man som arbetstagare rätt att avstå från att ta ut obetald semester eftersom man inte ska tvingas att vara ledig utan lön.

Sameer valde att avstå från att ta ut sina obetalda semesterdagar eftersom han ändå fick den ledighet han behövde – med bibehållen lön – under de perioder under året då arbetsplatsen höll stängt.

Nu har Sameer tjänat in 25 betalda semesterdagar som han har rätt att ta ut i år. I somras gick han på semester. Men med utvisningshotet hängande över sig var det svårt att njuta av ledigheten.

– Det är svårt att sluta tänka på Migrationsverkets beslut. Det kom som en chock och jag kan inte förstå hur de tänker, säger Sameer.

Med hjälp av Centrum för rättvisa överklagade Sameer Migrationsverkets beslut till migrationsdomstolen i Malmö.

– Reglerna om semester finns till för att skydda arbetstagarnas rättigheter. Att Migrationsverket utvisar människor som försörjer sig själva och har lön enligt kollektivavtal, men som inte bedöms ha tagit ut tillräckligt med semester, framstår som obegripligt, säger Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa, som tillsammans med Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa, är ombud för Sameer Suhbat.

Den 30 april 2018 meddelade Migrationsdomstolen att man upphävde Migrationsverkets beslut och beviljade Sameer Suhbat uppehålls- och arbetstillstånd.