Aktuellt

Alexander Ottosson tillträder som Specialist Counsel och doktorand i konstitutionell rätt

Efter sju år som biträdande jurist hos Centrum för rättvisa har Alexander Ottosson utsetts till Specialist Counsel i europeisk processföring. I sin nya roll tillträder han även som doktorand i konstitutionell rätt vid Stockholms universitet, där han kommer att driva ett forskningsprojekt om hemlig övervakning och rättssäkerhetsgarantier.


– Mitt arbete som processjurist vid Centrum för rättvisa har varit väldigt givande och meningsfullt, och jag ser fram emot att fortsätta utveckla vår processföring i Europadomstolen. Samtidigt har jag alltid haft ett intresse för akademin och en önskan att doktorera. Att nu få möjligheten att kombinera rollerna som Specialist Counsel och doktorand känns otroligt inspirerande, säger Alexander Ottosson.

Alexander Ottosson har arbetat vid Centrum för rättvisa sedan 2017 och är specialiserad på Europakonventionens rättighetsskydd. Han har drivit konventionsmål i allmän domstol, förvaltningsdomstol och Europadomstolen, där han de senaste åren ansvarat för organisationens processer. Utöver detta har han lett Centrum för rättvisas studentverksamhet och utbildat hundratals studenter i fri- och rättighetsjuridik, med särskilt fokus på Europakonventionen.

Som Specialist Counsel kommer Alexander Ottosson att ytterligare stärka Centrum för rättvisas förmåga att driva banbrytande mål om fri- och rättigheter i Europadomstolen. Hans forskning inom konstitutionell rätt, särskilt med fokus på hemlig övervakning och Europakonventionen, kommer att bedrivas vid Stockholms universitet genom ett samverkansavtal med Centrum för rättvisa, som har i uppdrag att främja forskning på fri- och rättighetsområdet.

– Vi är oerhört stolta över att Alexander tar nästa steg i sin karriär som Specialist Counsel hos Centrum för rättvisa och doktorand. Hans djupa kunskap och engagemang för rättsvetenskaplig forskning kommer inte bara att stärka vårt arbete, utan också bidra till att utveckla rättsvetenskapen i Sverige, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa.

Kontaktperson