Förbättrade möjligheter för polisen att använda kamerabevakning (Ds 2024:11)
Centrum för rättvisa har avgett remissyttrande över departementspromemorian Förbättrade möjligheter för polisen att använda kamerabevakning.
Håll dig uppdaterad med senaste nyheterna från Centrum för rättvisa.
Centrum för rättvisa har avgett remissyttrande över departementspromemorian Förbättrade möjligheter för polisen att använda kamerabevakning.
På bristfälligt underlag ställdes Arne Gavelin under förvaltarskap och fråntogs rätten att bestämma över sitt liv. Ett år senare visade det sig att han aldrig haft behov av förvaltare. Med Centrum för rättvisas hjälp har Arne Gavelin stämt staten och begärt skadestånd för det felaktiga förvaltarskapet. Nu ska Högsta domstolen pröva fallet.
Efter sju år som biträdande jurist hos Centrum för rättvisa har Alexander Ottosson utsetts till Specialist Counsel i europeisk processföring. I sin nya roll tillträder han även som doktorand i konstitutionell rätt vid Stockholms universitet, där han kommer att driva ett forskningsprojekt om hemlig övervakning och rättssäkerhetsgarantier.
När Krzysztof Janiak vann mot Skatteverket i förvaltningsdomstol nekades han ersättning för sina advokatkostnader. Efter att han stämt staten i Stockholms tingsrätt har Justitiekanslern gått med på att betala rättegångskostnaderna med stöd av rätten till rättvis rättegång. ”För första gången ger rätten till rättvis rättegång ersättning för rättegångskostnader i förvaltningsmål. Det här är ett viktigt steg för att förbättra enskildas möjligheter att anlita ombud för att tillvarata sina rättigheter mot felande myndigheter, men lagstiftaren måste fortfarande agera”, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa.
Entreprenören Shahram Soltani försökte återuppväcka den anrika persiska vintraditionen i småländska Gemla – men stoppades av Livsmedelsverket. Enligt myndigheten fick Shahram Soltanis produkter varken säljas som vin eller som någonting annat heller, eftersom druvorna inte kom från ett EU-land.
Efter att först ha stoppat förbudet tillfälligt har förvaltningsrätten nu beslutat att förbudet ska upphävas för gott. ”En seger för Shahram Soltani – om än en bitterljuv seger. Nu står det klart att han har förlorat miljoner på grund av ett olagligt beslut”, säger Fredrik Thorslund, jurist på Centrum för rättvisa och ombud för Shahram Soltani.
I oktober 2014 fick Krzysztof Janiak ett återkrav från Skatteverket på 300 000 kronor. Med hjälp av en advokat kunde han visa att beslutet var fel och få det upphävt i domstol. Men trots att Skatteverket gjort fel och Krzysztof fått rätt, fick han ändå stå för advokatnotan själv. Nu stämmer han staten för att få ersättning. ”Det är inte förenligt med rätten till en rättvis rättegång att Krzysztof ska tvingas betala för att få rätt mot Skatteverkets felaktiga beslut”, säger Erik Scherstén, jurist på Centrum för rättvisa.
Centrum för rättvisa har avgett remissyttrande över promemorian Partipolitiska lotterier.
Centrum för rättvisa har avgett remissyttrande över betänkandet Kamerabevakning i offentlig verksamhet – lättnader och utökade möjligheter.
Genom bedrägerierna i den så kallade Falcon Funds-härvan tömdes det svenska premiepensionssystemet på över en miljard kronor och tiotusentals pensionssparare fick se delar av sin pension gå upp i rök. Är du en av de drabbade? Då kan du ha rätt till skadestånd från staten. Men eftersom bedrägerierna inleddes för nära tio år sedan förlorar du den 15 augusti 2024 rätten att begära skadestånd på grund av preskription. Centrum för rättvisa kan hjälpa dig att stoppa klockan genom att göra ett preskriptionsavbrott. Läs den här texten för att få veta vad du behöver göra.
Våren 2022 utvisades KI-forskaren Chaitanya Tellapragadas nyfödda dotter. Anledningen var att hon inte hade lämnat in sin ansökan om uppehållstillstånd ”före inresan” i Sverige, trots att hon var född här. Nu välkomnar Centrum för rättvisa lagförslaget SOU 2024:15 som innebär att nyfödda forskarbarn ska kunna ansöka om uppehållstillstånd inifrån Sverige.
När familjegården i Södermanland drabbades av ett aggressivt skadedjursangrepp hindrades Karin och Pär Brodin från att rädda skogen. Skälet var att Skogsstyrelsen registrerat skogen som ”nyckelbiotop” – ett beslut som fattats utan lagstöd. Två domstolar konstaterade att beslutet var olagligt och att det därför skulle upphävas. Men Högsta förvaltningsdomstolen rev upp domarna och kom fram till att Skogsstyrelsens beslut inte fick prövas i domstol. De olagliga registreringarna kvarstår därför. Nu stämmer paret Brodin staten med hjälp av Centrum för rättvisa. ”Rätten att få överklaga ingripande myndighetsbeslut till domstol är grundläggande i en rättsstat. Högsta förvaltningsdomstolens beslut strider mot Europakonventionen”, säger Fredrik Thorslund, jurist på Centrum för rättvisa.
Tidigare i våras väckte Haninge kommun stor uppmärksamhet när den beslutade att pensionärsparet Inga-Lill och Bo Ragnar skulle riva sitt attefallshus på Smådalarö. Skälet var att huset av misstag placerats 34 centimeter fel. Nu har paret överklagat beslutet till Länsstyrelsen i Stockholm eftersom det kan vara olagligt. ”Kommunens rivningsföreläggande strider både mot svensk grundlag och mot Europakonventionens bestämmelser om egendomsskydd”, säger Erik Scherstén, jurist på Centrum för rättvisa.