Uppsatspraktik

Ska du skriva examensuppsats och vill prova på strategisk processföring för individens fri- och rättigheter? Centrum för rättvisa tar varje termin emot fyra juriststudenter för uppsatspraktik.

Som uppsatspraktikant hjälper du till i det dagliga arbetet på Centrum för rättvisa. Du får göra rättsutredningar och research, handlägga ansökningar om hjälp från allmänheten, samt vara med och skriva rättegångsinlagor och förbereda huvudförhandlingar. Genom praktiken får du en unik inblick i några av Sveriges mest intressanta rättsprocesser.

Praktiken sker inom ramen för din juristutbildning. På vissa lärosäten får du göra praktik som en del av ditt examensarbete, och på andra får du göra det inom ramen för en särskild fördjupningskurs. Eftersom vi vet att examensuppsatsen tar mycket tid i anspråk kan du få ägna dig åt skrivandet i den mån du önskar. Praktikens längd kommer vi överens om gemensamt med beaktande av de krav som ditt lärosäte ställer, men vi rekommenderar normalt tio veckor.

Så här ansöker du om praktik

Om du vill göra praktik hos Centrum för rättvisa ska du komma in med en ansökan. Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill göra praktik hos oss. Du ska även bifoga en meritförteckning och dina betyg från juristlinjen. Om du ska skriva uppsats under praktiken får du gärna kort berätta om ditt uppsatsämne.

Du skickar din ansökan per e-post till [email protected]

Sista ansökningsdag för praktik under våren 2025 är den 1 oktober 2024. Intervjuer sker löpande och praktikplatserna kan komma att tillsättas före sista ansökningsdag.

I vår personuppgiftspolicy kan du läsa om hur vi behandlar dina personuppgifter. Du kan ta del av den här.

Har du frågor om praktik?