Yrkes- och näringsfrihet

Tommy Limby Sport mot Orsa kommun

Kommunens planer på att starta skiduthyrningsverksamhet stoppades inte av att Tommy gjort detsamma i 25 år. Men Tommy vägrade ge sig, och kommunen fick backa.


Tommy Limby drev sedan 25 år tillbaka ett skiduthyrningsföretag på skidanläggningen Orsa Grönklitt. Bolaget Orsa Grönklitt, som ägs av Orsa kommun, beslöt sig för att själv starta en konkurrerande skiduthyrning. Samtidigt chockhöjde kommunen Tommys lokalhyror. Den nya situationen skulle göra det omöjligt för Tommy att fortsätta bedriva sin verksamhet. Konkurrensen från kommunens skiduthyrning i kombination med höjd hyra skulle göra att Tommys verksamhet inte längre skulle gå runt.

Uppmärksammat övertramp
Tidningarna uppmärksammade kommunens olagliga planer. Den politiska oppositionen blev stor och tillsammans med hot om skadestånd valde Orsa kommun att backa. Planerna på egen skiduthyrning skrinlades, hyresvillkoren omförhandlades och Tommy Limby Sport räddades kvar.

Olaglig konkurrens
Kommuner får bedriva näringsverksamhet för att möta de intressen som finns bland de boende i kommunen. Det kan röra sig om en kommunal sportanläggning eller en parkering. Men kommuner får inte driva företag i vinstsyfte eller starta en verksamhet som konkurrerar med redan existerande företag. Det som Orsa Grönklitt var i färd med att göra var olagligt. Företagare ska kunna bedriva sin verksamhet utan oschysst konkurrens, som dessutom är olaglig, från kommunala bolag. Tommy visste att han hade lagen på sin sida och fick kommunen att backa. Hans fall hjälper andra företagare i liknande situationer att stå upp för sin rätt.