Yrkes- och näringsfrihet

Tayyab Shabab mot Migrationsverket

Tayyab Shababs fall har blivit en symbol för Migrationsverkets orimliga utvisningar av utländsk arbetskraft. En oenig migrationsdomstol fann att Tayyab Shabab skulle utvisas på grund av att hans tidigare arbetsgivare missat att ansluta honom till företagets tjänstepensionsförsäkring. Med hjälp av Centrum för rättvisa överklagade Tayyab Shabab till Migrationsöverdomstolen, men efter flera års kamp mot Migrationsverket valde Tayyab Shabab tillslut att lämna Sverige.


Tayyab Shabab mot migrationsverket. Foto: privat.

– Migrationsverkets sätt att tolka regelverket innebär att människor som arbetar och försörjer sig utvisas på löpande band. Detta på grund av bagatellartade missar från arbetsgivarens sida, säger Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa, som tillsammans med Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa, är ombud för Tayyab Shabab och hans hustru.

Tayyab Shabab, 27, kom till Sverige från Pakistan år 2013 för att läsa en masterutbildning i datavetenskap vid Linnéuniversitetet. Drygt ett år senare erbjöds han en fast anställning som programmerare på ett IT-företag i Växjö.

Tayyab fick arbetstillstånd och arbetade i Växjö fram till 2016 då han rekryterades av Stockholmsföretaget Dynamo, som är en av Sveriges ledande utvecklare av mobilapplikationer.

– Tayyab är en utvecklare av världsklass. Det råder stor brist på programmerare i Sverige, så vi var mycket glada över att kunna rekrytera honom till vårt företag, säger Dynamos grundare Mathias Plank.

När Tayyab under våren 2016 ansökte om att få sitt uppehålls- och arbetstillstånd förlängt visade det sig att hans tidigare arbetsgivare hade missat att ansluta honom till företagets tjänstepensionsförsäkring. Så fort misstaget upptäcktes rättades det till av arbetsgivaren.

Men trots att Tayyab hade en ny arbetsgivare som hade alla försäkringar på plats ansåg Migrationsverket att den tidigare arbetsgivarens misstag var tillräckligt för att utvisa honom och hans hustru ur Sverige.

– Migrationsverket har valt att tolka lagen på ett sätt där varje litet misstag som arbetsgivaren gör i fråga om anställningsvillkoren innebär att arbetstagaren utvisas ur Sverige. Det kan handla om en lönemiss på några hundralappar, en försäkringsmiss eller att Migrationsverket anser att arbetstagaren tagit för litet semester, kommenterar Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa.

Rättsosäkerheten och den långa väntan på besked gjorde att Tayyab och hans hustru valde att lämna Sverige för Tyskland, där Tayyab erbjudits arbete som programmerare.

Pressklipp
 • 2017

  • Migrationsdomstolen vid Förvaltningsrätten i Stockholm

   Dom

  • Migrationsöverdomstolen

   Överklagande