Tayyab Shabab mot Migrationsverket

Av 2017-09-07 mars 4th, 2020 Kompetensutvisning
Tayyab Shabab är en begåvad programmerare som Migrationsverket beslutade att utvisa. Anledningen var att arbetsgivaren missat att ansluta honom till företagets tjänstepensionsförsäkring, ett misstag som rättades till omedelbart efter det uppdagades. Nu ska Migrationsöverdomstolen besluta om prövningstillstånd ska meddelas eller inte. Foto: privat.

Tayyab Shababs fall har blivit en symbol för Migrationsverkets orimliga utvisningar av utländsk arbetskraft. Målet har nått högsta instans och Migrationsöverdomstolen ska nu avgöra om prövningstillstånd ska meddelas. 

– Migrationsverkets sätt att tolka regelverket innebär att människor som arbetar och försörjer sig utvisas på löpande band. Detta på grund av bagatellartade missar från arbetsgivarens sida, säger Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa, som tillsammans med Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa, är ombud för Tayyab Shabab och hans hustru.

Vad är det som har hänt?
Tayyab Shabab, 27, kom till Sverige från Pakistan år 2013 för att läsa en masterutbildning i datavetenskap vid Linnéuniversitetet. Drygt ett år senare erbjöds han en fast anställning som programmerare på ett IT-företag i Växjö.

Tayyab fick arbetstillstånd och arbetade i Växjö fram till 2016 då han rekryterades av Stockholmsföretaget Dynamo, som är en av Sveriges ledande utvecklare av mobilapplikationer.

– Tayyab är en utvecklare av världsklass. Det råder stor brist på programmerare i Sverige, så vi var mycket glada över att kunna rekrytera honom till vårt företag, säger Dynamos grundare Mathias Plank.

När Tayyab under våren 2016 ansökte om att få sitt uppehålls- och arbetstillstånd förlängt visade det sig att hans tidigare arbetsgivare hade missat att ansluta honom till företagets tjänstepensionsförsäkring. Så fort misstaget upptäcktes rättades det till av arbetsgivaren.

Men trots att Tayyab hade en ny arbetsgivare som hade alla försäkringar på plats ansåg Migrationsverket att den tidigare arbetsgivarens misstag var tillräckligt för att utvisa honom och hans hustru ur Sverige.

– Migrationsverket har valt att tolka lagen på ett sätt där varje litet misstag som arbetsgivaren gör i fråga om anställningsvillkoren innebär att arbetstagaren utvisas ur Sverige. Det kan handla om en lönemiss på några hundralappar, en försäkringsmiss eller att Migrationsverket anser att arbetstagaren tagit för litet semester, kommenterar Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa.

Rättsosäkerheten och den långa väntan på besked gjorde att Tayyab och hans hustru valde att lämna Sverige för Tyskland, där Tayyab erbjudits arbete som programmerare.

Vad händer i fallet nu?
Tayyab och hans hustru har med hjälp av Centrum för rättvisa överklagat Migrationsverkets beslut ända till Migrationsöverdomstolen, som är prejudikatinstans i migrationsmål. Det betyder att den kan ge vägledning om hur reglerna om arbetstillstånd ska tolkas. Migrationsöverdomstolen ska nu besluta om prövningstillstånd ska meddelas eller inte.

En eventuell dom i fallet kommer bli vägledande (prejudicerande) för många liknande fall.

 

Läs mer
Överklagande till Migrationsöverdomstolen
Migrationsdomstolen i Stockholms dom

Fallet i media
Tayyab Shabab ger upp – lämnar Sverige”, DN den 2 augusti 2017.
Efter 1,5 års väntan på arbetstillstånd – nu flyttar han från Sverige”, Sveriges Radio den 2 augusti 2017.
Top developer leaving Sweden for Berlin”, Sveriges Radio den 2 augusti 2017.
Tayyab Shabab lämnar Sverige: Förlorat hoppet”, SvD Näringsliv den 1 augusti 2017.
Tayyab överklagar dom om utvisning”, DN den 26 maj 2017.
Regeringen måste agera – dags för Lex Tayyab”, Expressen den 17 maj 2017.
Regeringen risas för utvisning av utvecklare”, Metro den 16 maj 2017.