Aktuellt

Krzysztof får ersättning för rättegångskostnader i förvaltningsmål med stöd av rätten till rättvis rättegång

När Krzysztof Janiak vann mot Skatteverket i förvaltningsdomstol nekades han ersättning för sina advokatkostnader. Efter att han stämt staten i Stockholms tingsrätt har Justitiekanslern gått med på att betala rättegångskostnaderna med stöd av rätten till rättvis rättegång. ”För första gången ger rätten till rättvis rättegång ersättning för rättegångskostnader i förvaltningsmål. Det här är ett viktigt steg för att förbättra enskildas möjligheter att anlita ombud för att tillvarata sina rättigheter mot felande myndigheter, men lagstiftaren måste fortfarande agera”, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa.


– Det känns rättvist. Jag har hela tiden tyckt att det är fel att jag ska behöva stå advokatkostnaden själv, trots att jag vann. Jag hade inte haft en chans att få rätt mot Skatteverket utan min advokat, säger Krzysztof Janiak.

I oktober 2014 fick Krzysztof Janiak hem ett kravbrev från Skatteverket. Skatteverket hade beslutat att han senast månaden därpå skulle betala nästan 300 000 kronor till staten. Myndigheten påstod att Krzysztof hade tagit emot samma belopp på oriktiga grunder några månader tidigare, inom ramen för systemet för rotavdrag. 

Men Krzysztof hade varken begärt eller tagit emot några utbetalningar från Skatteverket. Det skulle i stället visa sig att hans identitet hade kapats och utnyttjats i en bedrägerihärva mot Skatteverket. 

Krzysztof polisanmälde händelsen och överklagade Skatteverkets beslut till domstol. Trots att Krzysztof förklarade att han hade blivit identitetskapad, bedömde förvaltningsrätten att han var skyldig att betala pengarna. 

Efter att ha förlorat i förvaltningsrätten var Krzysztof tvungen att anlita en advokat. Med hjälp av advokaten överklagade han domen till kammarrätten, som till slut gav honom rätt och upphävde Skatteverkets beslut. 

Men trots att han vann nekades han ersättning för de advokatkostnader han haft för att försvara sig mot det felaktiga beslutet. Efter processen i förvaltningsdomstol begärde Krzysztof ersättning för advokatkostnaderna hos Justitiekanslern, som är statens advokat. Justitiekanslern sa sommaren 2019 nej till kravet men medgav att Krzysztof hade ”haft svårt att tillvarata sin rätt utan att anlita ett juridiskt skolat ombud” och ställde sig därför frågan om processen för återkrav ”i alla lägen lever upp till kraven i regeringsformen och i Europakonventionen på att en rättegång ska genomföras rättvist”. 

Sedan dess har Högsta förvaltningsdomstolen i Centrum för rättvisas rättsfall HFD 2022 ref. 10 slagit fast att rätten till rättvis rättegång innebär att en enskild som vunnit ett förvaltningsmål i vissa fall kan ha rätt att få ersättning för sina rättegångskostnader av staten, men att detta får hanteras i en separat process om skadestånd.

Mot den bakgrunden lämnade Kryzsztof Janiak, med hjälp av Centrum för rättvisa, in en stämningsansökan mot staten i början på juli 2024 där han argumenterade för att staten har en skyldighet att betala advokatkostnaderna enligt hans rätt till en rättvis rättegång i det bakomliggande förvaltningsmålet. 

Kort därpå valde staten genom Justitiekanslern att medge Krzysztofs talan och ersätta honom för rättegångskostnaderna i det bakomliggande förvaltningsmålet. I sitt svaromål anger staten följande: ”Staten erkänner att avsaknaden av en möjlighet till ersättning i någon form för kärandens rättegångskostnader utgör en överträdelse av hans rätt till rättvis rättegång enligt artikel 6.1 Europakonventionen. Mot den bakgrunden medges kärandens yrkande om skadestånd.” 

Läs medgivandet här.

Det här är första gången som staten betalar ersättning för rättegångskostnader som uppkommit i ett förvaltningsmål med hänvisning till rätten till en rättvis rättegång.

– Det här beskedet är ett viktigt steg för att förbättra enskildas möjligheter att anlita ombud för att tillvarata sina rättigheter mot felande myndigheter. Det som måste ske nu är att lagen uppdateras så att förvaltningsdomstolarna själva kan utge ersättning för rättegångskostnader i de situationer detta krävs. Tills vidare får enskilda vända sig till Justitiekanslern med sina krav, säger Fredrik Bergman Evans, chef på Centrum för rättvisa.

Efter Högsta förvaltningsdomstolens beslut i Centrum för rättvisas rättsfall HFD 2022 ref. 10, har regeringen tillsatt en lagutredning som ska komma med förslag på hur förvaltningsprocesslagen ska uppdateras för att vara förenlig med rätten till en rättvis rättegång. Den ordning som uppstått efter Högsta förvaltningsdomstolens beslut, och som innebär att enskilda som haft befogade rättegångskostnader i ett förvaltningsmål måste begära ersättning för dem i en separat rättsprocess bedöms inte som lämplig:

”För enskilda kan det i många fall vara förenat med vissa svårigheter och risker att inleda ett särskilt förfarande för att få sina rättegångskostnader ersatta. Det finns därför anledning att överväga om det finns mer ändamålsenliga sätt att tillgodose rätten till en rättvis rättegång, till exempel genom att förvaltningsdomstolar ges möjlighet att i vissa fall bevilja enskilda ersättning för rättegångskostnader”, står det i utredningsdirektiven. 

Läs utredningsdirektiven här.

Erik Scherstén, Olivia Möller och Leonard Garg från Centrum för rättvisa företräder Krzysztof Janiak i processen mot staten.