För att uppmuntra och uppmärksamma studier av fri- och rättigheter har Centrum för rättvisa instiftat Midander-Lönnstipendiet. Stipendiet uppgår till 25 000 kronor och delas ut i november varje år till den student som under det senaste året har skrivit den bästa uppsatsen om fri- och rättigheter, rättsstats- eller rättssäkerhetsfrågor.
För att vara aktuell för stipendiet behöver din uppsats:
- vara en examensuppsats inom juristprogrammet eller – om du läser en annan utbildning – skriven på magister- eller masternivå,
- behandla fri- och rättigheter, rättsstats- eller rättssäkerhetsfrågor som är av betydelse i Sverige,
- ha betygssatts med högsta betyg (t.ex. AB, A eller VG), och
- vara betygssatt det senaste året.
Stipendiet är uppkallat efter Josefine Midander och Cecilia Lönn, två kvinnor som drev fallet om diskriminering i form av etnisk kvotering vid antagning till juristutbildningen vid Uppsala universitet. Högsta domstolen konstaterade 2006 i deras mål att rätten till likabehandling är en mänsklig rättighet och att kvotering av sökande till högskolan är olaglig diskriminering.
Så ansöker du om stipendiet
Ansökan ska innehålla uppsats och betygskopia. Du skickar din ansökan per e-post till [email protected].
Sista ansökningsdag för 2025 års Midander-Lönnstipendium är den 21 september 2025.
Vill du tipsa om en uppsatsförfattare som borde få stipendiet? Mejla författarens namn, e-postadress och lärosäte till [email protected].
I vår personuppgiftspolicy kan du läsa om hur vi behandlar dina personuppgifter. Du kan ta del av den här.
Tidigare Midander-Lönnstipendiater
- 2007: Elisabeth Jonsson för uppsatsen ”Positiva förpliktelser och Europakonventionens verkan enskilda emellan”.
- 2008: Håkan Sellman för uppsatsen ”Konstitutionellt skydd mot brottsbekämpande åtgärder”.
- 2009: Anders Lagerwall för uppsatsen ”Privacy and Secret Surveillance from a European Convention Perspective”.
- 2010: Linnéa Sundqvist Heim för uppsatsen ”Europakonventionen och skadeståndsrätten. En studie av rättsutvecklingen till följd av kraven på effektiva rättsmedel på nationell nivå”.
- 2011: Robert Hannah för uppsatsen ”En europeiserad talerätt – om rätten till domstolsprövning av civila rättigheter och skyldigheter och Europakonventionens offerbegrepp”.
- 2012: Erik Thilén för uppatsen ”Integritet, effektivitet och den fria bevisprövningen – användning i brottmål av bevisning åtkommen genom integritetskänsliga åtgärder, särskilt i ljuset av Europakonventionen”.
- 2013: Andres Acevedo för uppsatsen ”Transparens i svensk valkampanjfinansiering”.
- 2014: Erik Victor Ragnå för uppsatsen ”Grundlagsskyddad yttrandefrihet på internet – En analys i kölvattnet av Lexbase”.
- 2015: Nina Knobloch Blomqvist för uppsatsen ”Relevanta rättigheter? En undersökning av förvaltningsrätternas tillämpning av Europakonventionen under 2013”.
- 2016: Johan Bladh för uppsatsen ”Att gå från klarhet till klarhet – En analys av vaga begrepp i RF 2:20 och 2:21”.
- 2017: Sofie Liljebäck för uppsatsen ”Varför ska vi acceptera det som kränker, chockar eller stör? Om skyddet för yttrandefrihet och regleringen av hets mot folkgrupp i ljuset av rättsfilosofiska yttrandefrihetsargument och intersektionell teori”.
- 2018: Aida Babakirad för uppsatsen ”Kriminalisering av deltagande i en terroristorganisation – i linje med föreningsfriheten?”.
- 2019: Ina Ferrari Bourner för uppsatsen ”Social adekvans som grund för rättighetsbegränsande åtgärder inom ramen för det allmännas verksamhet?”.
- 2020: Emanuel Björn Bergqvist för uppsatsen ”Artificial Adjudication and Fundamental Human Rights”.
- 2021: Rebecka Lorentzon för uppsatsen ”Behov av ombud? En undersökning av ombudsfördel i förvaltningsprocessen”.
- 2022: Adam Danieli för uppsatsen ”Vem vakar över väktarna? En studie av rättssäkerheten vid husrannsakan”.
- 2023: Karolin Wiklund för uppsatsen ”The State as Guardian: Toeing the Line Between Defender and Oppressor of Rights”.
- 2024: Emanuel Franzen för uppsatsen ”Rättvis rättegång på kostnadsdiet – Allmän domstol och frågan om ersättning för rättegångskostnader i förvaltningsmål”.