Aktuellt

Vinst för Shahram: Domstolen upphäver förbudet mot ”persiska vinet” 

Entreprenören Shahram Soltani försökte återuppväcka den anrika persiska vintraditionen i småländska Gemla – men stoppades av Livsmedelsverket. Enligt myndigheten fick Shahram Soltanis produkter varken säljas som vin eller som någonting annat heller, eftersom druvorna inte kom från ett EU-land.

Efter att först ha stoppat förbudet tillfälligt har förvaltningsrätten nu beslutat att förbudet ska upphävas för gott. ”En seger för Shahram Soltani – om än en bitterljuv seger. Nu står det klart att han har förlorat miljoner på grund av ett olagligt beslut”, säger Fredrik Thorslund, jurist på Centrum för rättvisa och ombud för Shahram Soltani.


– Det är en stor lättad. Nu kan jag äntligen få lite långsiktighet i företaget utan att behöva oroa mig för att stängas ner igen vilken dag som helst, säger Shahram Soltani. 

Förvaltningsrätten i Uppsala har nu meddelat sin slutliga dom i den uppmärksammade tvisten om det ”persiska vinet”.  

I domen, som meddelades sent under torsdagen förra veckan, går förvaltningsrätten på Shahram Soltanis linje och konstaterar att Livsmedelsverkets förbud ska upphävas. Enligt förvaltningsrätten har Livsmedelsverket ”inte haft fog för att förbjuda bolaget” från att tillverka och sälja sina produkter. 

– Det är en seger för Shahram Soltani, om än en bitterljuv seger. Livsmedelsverket har valt att förbjuda hans företag utan tydligt stöd i lag, och sedan försökt bortförklara det hela som en ”olycklig formulering”. Nu står det alltså klart att Shahram Soltani har förlorat miljoner på grund av ett olagligt beslut, säger Fredrik Thorslund, jurist på Centrum för rättvisa som företräder Shahram Soltani i processen.

Det var under ett rutinbesök på Shahram Soltanis fabrik i oktober 2023 som Livsmedelsverket beslutade att förbjuda Shahram Soltanis dryckestillverkning med omedelbar verkan. Detta trots att inspektörerna inte hittat något fel på produkterna. I stället menade myndigheten att Shahram Soltani inte fick sälja sina produkter under beteckningen ”vin”, och inte som något annat heller, eftersom hans druvor inte kom från ett EU-land.

Med hjälp av Centrum för rättvisa överklagade Shahram Soltani förbudet till Förvaltningsrätten i Uppsala. I överklagandet argumenterade Shahram Soltani bland annat för att beslutet saknade stöd i lag och stod i strid med hans grundlagsskyddade näringsfrihet. Han begärde också att domstolen omedelbart skulle stoppa förbudet i väntan på slutlig prövning, så kallad inhibition. Shahram Soltani hade redan begärt inhibition tre gånger tidigare, men fått nej varje gång. 

Den 12 mars 2024 beslutade dock domstolen att bevilja begäran. I beslutet konstaterade domstolen att det var ”ovisst” om Livsmedelsverkets förbud skulle stå sig vid en slutlig prövning. Förbudet stoppades därmed tillfälligt i väntan på slutlig prövning.

Efter domstolens besked valde Livsmedelsverket att ändra sin argumentationslinje. I ett yttrande till förvaltningsrätten erkände myndigheten att det inte fanns några hinder mot att Shahram Soltanis produkter såldes under en annan beteckning än ”vin”, som Shahram Soltani gjort. Att det stått så i beslutet berodde enligt Livsmedelsverket på en ”olycklig formulering”. 

I stället argumenterade myndigheten för att vissa ord som använts på Shahram Soltanis etiketter, som ”dry red”, skulle tolkas som att Shahram Soltani underförstått sålt sina produkter under beteckningen ”vin”, i strid med EU:s jordbrukslagstiftning. Detta trots att produkten uttryckligen märkts som ”alkoholhaltig dryck från druvor” och att etiketterna godkänts av Systembolagets jurister.

Nu har förvaltningsrätten alltså valt att gå på Shahram Soltanis linje och slutligt upphävt förbudet. I domen konstaterar förvaltningsrätten att Shahram Soltani ”på ett sakligt sätt föklarat” varför hans företag inte ska anses ha sålt sina produkter i strid med EU:s regler om vin, och att Livsmedelsverket ”inte närmare har angett” på vilket sätt lagstiftningen innebär att Shahram Soltani ska förbjudas från att framställa och saluföra produkterna. ”Eftersom det åligger myndigheten att motivera sina beslut har Livsmedelsverket inte haft skäl för sitt beslut”, skriver förvaltningsrätten. 

Livsmedelsverket har meddelat att de kommer att acceptera domen och att den inte kommer att överklagas.

Läs förvaltningsrättens dom här.