Aktuellt

Lars-Erik Larsson stämmer staten i domstol för Kronofogdens slarv


Kronofogdemyndigheten har i flera år slarvat med enskildas pengar. En av dem som har drabbats är Lars Erik Larsson som vände sig till myndigheten för att få hjälp med att få betalt. Efter att Kronofogden drivit in skulden dröjde det ett halvår innan pengarna betalades ut till Lars Erik. Myndigheten vägrar dock att betala ränta, trots att man utan anledning hållit oacceptabelt länge på pengarna. Under torsdagen den 29 augusti mötte Lars Erik Larsson staten i Stockholms tingsrätt vid en huvudförhandling.

– Jag lever på en liten pension och var i stort behov av de pengar som Kronofogden höll på – det minsta man kan göra är att betala ränta för att det dröjt så länge. Alla andra som dröjer med en betalning måste betala ränta. Jag tycker att det borde gälla även för Kronofogden, säger Lars Erik Larsson.

Tusentals personer kan vara drabbade av Kronofogdens slarv. Trots att Justitieombudsmannen (JO) och Justitiekanslern (JK) kritiserat myndighetens hantering av in- och utbetalningar vid flera tillfällen har problemen fortsatt. Centrum för rättvisa företräder Lars Erik Larsson i processen.

– Det är ett allvarligt rättssäkerhetsproblem att Kronofogdens felaktiga hantering av enskildas pengar har kunnat fortsätta år efter år. För att återupprätta förtroendet måste Kronofogden få bättre ordning och reda, och enskilda som hamnat i kläm måste få upprättelse, säger juristen Helena Myrin som tillsammans med Erik Scherstén företräder Lars Erik Larsson i processen mot staten.

Tingsrätten kommer att meddela dom i målet den 26 september 2019.

Läs mer om fallet här.

Presskontakt: Alexandra Loyd, 073-767 92 73