– Jag fick vänta i ett år och elva månader på att myndigheten ens skulle börja titta på mitt ärende och sen fattade den beslut på en vecka. Jag förstår inte hur hovrätten kan komma fram till att det är okej. Jag hoppas att Högsta domstolen tar upp fallet så att andra slipper hamna i byråkratisk limbo som jag gjorde, säger Sofia Sundström.
Sofia Sundström är en av hundratals enskilda som drabbats av Länsstyrelsen i Stockholms långa handläggningstider. Under ett år och elva månader låg hennes ärende om strandskyddsdispens på hög, utan att myndigheten vidtog några åtgärder. När länsstyrelsen väl tog tag i ärendet fattade den beslut inom en vecka.
Det är inte bara länsstyrelsen som har problem med långa handläggningstider. Att enskilda drabbas av långsam handläggning är ett återkommande problem hos många svenska myndigheter. År 2023 fick Justitieombudsmannen (JO) in över 1 000 klagomål avseende långsam handläggning, vilket motsvarar tio procent av alla anmälningar till JO det året. Under 2024 fick JO in 930 klagomål om långsam handläggning.
Med hjälp av Centrum för rättvisa har Sofia Sundström stämt staten för brott mot Europakonventionens rätt till prövning inom skälig tid. För ett år sedan vann hon i Stockholms tingsrätt, som konstaterade att väntetiden i hennes fall var oacceptabel och stred mot Europakonventionen. Men staten överklagade domen till hovrätten som nu har kommit fram till motsatt slutsats.
Enligt hovrätten får handläggningstider om upp till två år per instans generellt godtas, oavsett om myndigheterna arbetar med ärendet under den tiden eller förhåller sig helt passiva. Eftersom länsstyrelsen i Sofia Sundströms fall ”bara” var passiv i ett år och elva månader och fattade sitt beslut strax innan tvåårsperioden löpte ut, bedömer hovrätten att handläggningen inte brutit mot Europakonventionen. Staten går därför fri från ansvar.
– Det här målet handlar om vad vi medborgare har rätt att förvänta oss av våra myndigheter. Rätten till prövning inom skälig tid är en grundläggande princip. Hovrättens dom legitimerar en ordning där myndigheterna får lägga enkla ärenden på hög i upp till två år. Det är orimligt och riskerar att minska förtroendet för myndigheterna. Därför är det viktigt att Sofias fall prövas av Högsta domstolen, säger Olivia Möller, jurist på Centrum för rättvisa, som tillsammans med juristen Elmer Jonstoij Berg företräder Sofia Sundström.
Läs hovrättens dom här.
Kontakt
Olivia Möller
Jurist, Associate