Aktuellt

Makarna Dahlström stämmer Vellinge kommun


[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]

Tommie och Lena tvingades avstå mark till Vellinge kommun utan ersättning – som villkor för bygglov. Foto: Centrum för rättvisa

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]Tommie och Lena Dahlström har nu stämt Vellinge kommun eftersom kommunen inte har respekterat deras äganderätt.

När makarna för några år sedan skulle söka bygglov för ett hus på sin tomt ställde kommunen upp ett olagligt ultimatum: Skänk bort en del av marken till kommunen och betala kostnaden för markregleringen hos Lantmäteriet, eller bli nekade bygglov.

Makarna tyckte att kravet var orimligt, men gick med på det för att kunna börja bygga på tomten de köpt. Men tanken på att kommunen gjort fel har hela tiden funnits där. Därför tog de beslutet att driva kampen om rätten till sin mark.

– Det här handlar om principen. Det är utpressning. Ska man betala pengar för att ge bort sin mark? sa Tommie Dahlström till Sydsvenskan den 24 april 2018.

Ett trettiotal Vellingebor har blivit drabbade på samma sätt. Efter omfattande kritik ändrade kommunen sina rutiner och slutade tvinga småhusägare att skänka bort mark utan ersättning – men man vill ändå inte ersätta skadan man har orsakat makarna Dahlström.

Centrum för rättvisa hjälper makarna Dahlström i kampen mot kommunen. Tisdagen den 24 april 2018 lämnades stämningsansökan in till Malmö tingsrätt. Makarnas krav på kommunen uppgår till drygt 80 000 kr.

– Kommunen hade inte stöd i lag för sitt ultimatum utan har ägnat sig åt olaglig bygglovsutpressning. Tommie och Lena Dahlström kräver de tillbaka värdet av den mark de har förlorat samt de kostnader de haft för att föra över marken till kommunen, säger Alexandra Loyd, administrativ chef och jurist på Centrum för rättvisa, som tillsammans med Johannes Forssberg, jurist på Centrum för rättvisa, är ombud för makarna Dahlström.

Läs stämningsansökan här.
Läs mer om fallet här.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]