Aktuellt

Projekt rättegång: Samir Sabri mot staten


Nu har du som läser på juristprogrammet chansen att få en unik inblick i ett av Centrum för rättvisas fall – Samir Sabri mot staten – genom att få träffa Samir Sabri och hans ombud inför den spännande huvudförhandlingen i Svea hovrätt.

Kan ett skadeståndsanspråk preskriberas innan det ens har uppstått? Kan en felaktigt dömd person förlora sin rätt till skadestånd av staten på grund av att han som 15-åring tvingats att ta på sig ansvaret för brottet? Vem är det som bär ansvaret för att ett barn felaktigt döms för mord? Ta chansen att diskutera detta och mycket mer med Samir Sabri och hans ombud från Centrum för rättvisa!

Om fallet
Samir Sabri blev som 15-åring oskyldigt dömd för mordet på sin styvmor efter att ha tvingats att ta på sig ansvaret under hot. 30 år senare fick han resning och friades från alla anklagelser. Med hjälp av Centrum för rättvisa stämde Samir Sabri staten och begärde skadestånd för det felaktiga frihetsberövandet. Staten motsatte sig att betala skadestånd under påståendet att anspråket är preskriberat. Enligt staten skulle Samir Sabri ha begärt skadestånd 20 år innan han fick resning. Staten anser även att Samir Sabri inte har rätt till ersättning eftersom han felaktigt erkände brottet.

Förra året slog tingsrätten fast att Samir Sabris anspråk inte var preskriberat, men valde ändå att avslå Samir Sabris begäran om skadestånd. Tingsrätten höll med staten om att Samir Sabri själv fick anses ha orsakat frihetsberövandet genom att erkänna brottet. Centrum för rättvisa överklagade tingsrättens dom och nu ska Svea hovrätt avgöra om Samir Sabri har rätt till skadestånd.

Mer information om fallet hittar du här.

Vad är projekt rättegång?
Projekt rättegång ger juriststudenter möjlighet att följa med bakom kulisserna på Centrum för rättvisas rättsfall. I det här fallet får en grupp juriststudenter möjlighet att på ett två timmars seminarium träffa Samir Sabri och hans ombud från Centrum för rättvisa inför den kommande huvudförhandlingen i Svea hovrätt. Tillsammans går vi igenom målet, diskuterar rättsfrågorna som aktualiseras och ställer frågor till Samir Sabri och ombuden. Centrum för rättvisa bjuder även på ett hemlevererat fika.

När?
Tisdag den 11 maj 2021 kl. 16.00–18.00

Hur?
Skicka din ansökan till [email protected] senast den 25 april kl. 23.59. Ansökan ska innehålla uppgift om lärosäte och termin, samt ett kortare personligt brev där du motiverar varför du är intresserad av att delta. Märk din ansökan med ”Projekt rättegång” i ämnesraden i ditt mail.

Var?
Projekt rättegång äger rum digitalt via Zoom.

Har du frågor?
Hör av dig till [email protected]

Vi ser fram emot din ansökan!