Aktuellt

JK avslår skadeståndsbegäran – visselblåsarna hade inte rätt att försvara sig i domstol


Forskarna och läkarna Karl-Henrik Grinnemo, Oscar Simonson och Matthias Corbascio slog tillsammans med en fjärde läkare larm och anmälde kirurgen Paolo Macchiarini för forskningsfusk. I ett beslut av Karolinska Institutet (KI) utpekades de sedan själva som medskyldiga till forskningsfusket, utan någon möjlighet att överklaga beslutet. Samma sak hände forskaren och läkaren Katarina Le Blanc, som avslöjat andra allvarliga missförhållanden hos KI. I ett beslut har Justitiekanslern nu slagit fast att det var rätt att inte låta forskarna få överklaga beslutet och att försvara sig mot anklagelserna om forskningsfusk i domstol.

– Det är obegripligt att en myndighet kan rikta osakliga och ogrundade anklagelser mot en enskild person utan att man får någon möjlighet att försvara sig, säger professor Karl-Henrik Grinnemo, som är en av de klandrade forskarna.

Det var under sommaren 2018 som KI tog ställning till den anmälan om forskningsfusk som hade riktats mot kirurgen Paolo Macchiarinis arbeten om konstgjorda luftstrupar. KI:s beslut innebar att Paolo Macchiarini fälldes för forskningsfusk. Men i beslutet stämplades även flera andra forskare som medskyldiga till forskningsfusket, bland andra Karl-Henrik Grinnemo, Oscar Simonson och Matthias Corbascio – tre av de visselblåsare som slagit larm om forskningsfusket till KI:s rektor. Samma sak hände Katarina Le Blanc, som hade avslöjat en annan allvarlig forskningsskandal hos KI.

KI:s beslut att fälla visselblåsarna för forskningsfusk fattades utan att de fått möjlighet att bemöta alla anklagelser, som de anser är felaktiga. Eftersom beslutet fick allvarliga konsekvenser för visselblåsarnas karriärer och möjlighet att bedriva forskning överklagade de beslutet till domstol. Men varken förvaltningsrätten, kammarrätten eller Högsta förvaltningsdomstolen ansåg att forskarnas överklagande fick prövas. Detta trots att ingripande myndighetsbeslut av det här slaget, enligt Europakonventionen, alltid ska kunna överklagas. JK ansluter sig nu till förvaltningsdomstolarnas bedömning och avslår den begäran om skadestånd som forskarna har framställt.

– Rätten att kunna överklaga ingripande myndighetsbeslut till domstol är grundläggande i en rättsstat. Samtidigt är det den rättighet som Sverige historiskt sett har haft svårast att respektera. Det är beklagligt att visselblåsarna inte får någon upprättelse hos JK. Vi kommer nu att överväga om vi ska ta fallet vidare på något annat sätt, säger Rikard Samuelsson, jurist på Centrum för rättvisa och ombud för visselblåsarna.

Läs mer
Justitiekanslerns beslut

Kontakt:
Rikard Samuelsson, 070-453 67 82 / [email protected]