Aktuellt

Krävdes felaktigt på 4,3 miljoner av Försäkringskassan – nu begär Ing-Marie skadestånd av staten

I februari 2021 fick Ing-Marie Andersson i Ulricehamn ett felaktigt återkrav från Försäkringskassan på 4,3 miljoner kronor. Trots att återkravet riskerade att försätta henne i personlig konkurs fick hon inte ersättning för att ta hjälp av en jurist för att försvara sig. Nu kräver hon skadestånd av staten. ”Det är inte förenligt med rätten till en rättvis rättegång att Ing-Marie ska tvingas betala ur egen ficka för att få rätt mot Försäkringskassans felaktiga beslut”, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa.


Se SVT nyheters inslag om fallet här.

– Jag kunde inte tro att det var sant. I ett slag försvann det stöd jag haft i över 20 år och jag stod inför att gå i personlig konkurs. Jag hade turen att ha ett barnbarn som är jurist och som åtog sig att försvara mig. Annars hade jag aldrig lyckats visa för domstolarna att Försäkringskassans beslut var uppåt väggarna, säger Ing-Marie Andersson.

År 1974 var Ing-Marie Andersson med om en trafikolycka där hon skadades svårt. Hon blev helt förlamad i ett ben och har sedan dess varit rullstolsburen. På grund av sin funktionsnedsättning har Ing-Marie Andersson haft ett stort behov av hjälp för att klara sig i vardagen. 

I februari 2021 fick Ing-Marie Andersson ett beslut från Försäkringskassan där det stod att hon var skyldig att betala drygt 4,3 miljoner kronor som myndigheten påstod hade utbetalats felaktigt som assistans­ersättning. Beloppet skulle betalas inom en månad, annars väntade dröjsmålsränta och indrivning via Kronofogden.

Bakgrunden till återkravet var att Försäkringskassan år 2020 hade omprövat Ing-Marie Anderssons hjälpbehov och bedömt att hon inte längre hade rätt till personlig assistans, en insats som hon då haft i över 20 år. Nu gjorde Försäkringskassan en motsatt bedömning på samma underlag. Trots att Ing-Marie Andersson aldrig hade överdrivit sitt hjälpbehov eller lämnat vilseledande uppgifter, valde Försäkringskassan att kräva henne på 4,3 miljoner.

För att försvara sig mot Försäkringskassans felaktiga återkrav tog Ing-Marie Andersson hjälp av ett juridiskt ombud, Sofia Linder, som också är hennes barnbarn. Och efter flera års kamp fick hon äntligen rätt: i januari 2024 rev Kammarrätten i Jönköping upp beslutet och konstaterade att Försäkringskassan saknat grund för återkravet. 

Men trots att det hade varit omöjligt för Ing-Marie Andersson att själv bemöta Försäkringskassans felaktiga påståenden och argumentera mot myndighetens tolkning av det komplicerade regelverket, så fick hon inte ersättning för att anlita juristen. 

Centrum för rättvisa har tidigare engagerat sig i frågan om ersättning för rättegångskostnader i förvaltningsmål i fallen Sylvie mot staten och Krzysztof Janiak mot staten. I en ny rapport har Centrum för rättvisa också kunnat visa att enskilda som inte har tillgång till ett juridiskt ombud är så gott som chanslösa mot myndigheterna i domstol: när myndighetsbeslut överklagas förlorar den enskilde i fler än 9 av 10 fall. För den som har råd att bekosta ett juridiskt ombud tredubblas dock chanserna att få rätt. En statlig utredning har tillsatts för att se över lagstiftningen.

Nu hjälper Centrum för rättvisa även Ing-Marie Andersson att begära 257 525 kronor i skadestånd från staten, varav 227 525 kronor motsvarar det arbete som hennes jurist lagt ner och 30 000 kronor avser skadestånd för överträdelse av Ing-Maries rätt till en rättvis rättegång. 

– ­Det här är ett principiellt viktigt mål. Det är inte rimligt att Ing-Marie eller hennes barnbarn ska behöva betala för Försäkringskassans fel. Om enskilda tvingas betala för att få rätt mot felande myndigheter blir möjligheten att tillvarata sin rätt mot staten en plånboksfråga. Det strider mot rätten till en rättvis rättegång i grundlagen, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa.

Skadeståndsanspråket lämnas in till Justitiekanslern den 26 november 2024. Om Justitiekanslern inte betalar kravet kommer en stämningsansökan att lämnas in till Stockholms tingsrätt.

Läs skadeståndsanspråket här.

Kontakt