Nyheter

Håll dig uppdaterad med senaste nyheterna från Centrum för rättvisa.

Stämplades som missbrukare och förlorade körkortet – Linn tar strid mot Transportstyrelsens kritiserade tester 

Ambulanssjuksköterskan Linn Gustafsson är en av tusentals personer som stämplats som alkoholmissbrukare och förlorat körkortet på grund av Transportstyrelsens kritiserade PEth-tester. Detta trots att hon blåst i alkolås varje dag på jobbet och har medicinsk utredning som visar att hon inte har ett missbruk. Nu får hon hjälp av Centrum för rättvisa att ta fallet vidare till Högsta förvaltningsdomstolen för att sätta stopp för de rättsosäkra körkortsbesluten. ”En rättssäkerhetsskandal som visar hur enskilda är så gott som chanslösa när de försöker försvara sig mot myndigheterna”, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa.

Centrum för rättvisa kritiskt mot förslag om grundlagsskyddad domstolsprövning

Centrum för rättvisa har lämnat remissyttrande över betänkandet Några frågor om grundläggande fri- och rättigheter. I yttrandet ställer sig Centrum för rättvisa starkt kritiskt till utredningens förslag om att grundlagsfästa rätten till domstolsprövning – eftersom det riskerar att bli verkningslöst. ”Ett tandlöst förslag i den kanske mest angelägna frågan som utredningen haft att ta ställning till. Här behövs omtag”, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa.

Högsta domstolen ger Arne Gavelin höjt skadestånd för allvarlig rättighetsöverträdelse

Högsta domstolen har i dag meddelat sin dom i det uppmärksammade fallet om Arne Gavelin, som felaktigt ställdes under förvaltarskap i ett års tid. HD bestämmer att staten ska betala 150 000 kr för den rättighetskränkning han utsatts för, vilket är ett betydligt högre skadeståndsbelopp än vad tingsrätten och hovrätten tidigare hade beslutat. Domen sätter en ny standard för skadestånd vid allvarliga kränkningar av individers fri- och rättigheter. ”En principiellt viktig dom. HD slår fast att allvarliga rättsövergrepp från statens sida måste leda till ett skadestånd som speglar kränkningens fulla allvar”, säger Fredrik Bergman Evans, chef på Centrum för rättvisa.

Staten fälls för brott mot Europakonventionen: skogsägare borde fått överklaga olagligt beslut

Karin och Pär Brodin fick inte överklaga två beslut från Skogsstyrelsen, trots att besluten hade bedömts vara olagliga i domstol. Konsekvensen blev att de inte kunde skydda sin skog från ett skadedjursangrepp och att stora delar av skogen förstördes. Nu har Stockholms tingsrätt fällt staten för brott mot egendomsskyddet och rätten till domstolsprövning enligt Europakonventionen – och beslutat att staten ska betala 80 000 kronor i skadestånd till Karin och Pär.

Samtidigt pågår en statlig utredning om att grundlagsskydda rätten till domstolsprövning, som anses vara för svag i dag. ”Dagens dom är ännu ett bevis på att rätten till domstolsprövning av myndighetsbeslut inte fungerar i Sverige”, säger Fredrik Bäärnhielm Thorslund, jurist på Centrum för rättvisa.

Staten frias – pensionsspararna får ta smällen för Falcon Funds-bedrägerierna

Svea hovrätt har i dag kommit fram till att staten inte har något ansvar för Falcon Funds-härvan där det svenska premiepensionssystemet tömdes på över en miljard kronor. Detta trots att bedrägerierna möjliggjordes av Pensionsmyndighetens bristfälliga säkerhetssystem. Bakgrunden är att en av de drabbade pensionsspararna, Daniel Edencrona, stämt staten. ”Ett orimligt utfall – nu behöver Högsta domstolen pröva fallet”, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa.

Högsta domstolen: Region kan inte köpa sig fri från ansvar för brott mot mänskliga rättigheter

Efter att ha utsatts för ett obefogat och riskfyllt förlossningsingrepp mot sin vilja stämde Olivia vårdgivaren Region Skåne i domstol. För att slippa en rättslig prövning gick regionen med på att betala skadestånd, samtidigt som den förnekade ansvar – något som hittills varit tillåtet i Sverige. Men i ett unikt beslut stoppar nu Högsta domstolen regionens manöver och beslutar att rättegången ska fortsätta. ”Ett banbrytande beslut som får stor betydelse för möjligheterna att utkräva ansvar från myndigheterna”, säger Fredrik Bergman Evans, chef på Centrum för rättvisa.

Ing-Marie får ersättning för rättegångskostnader efter felaktigt myndighetsbeslut

Ing-Marie Andersson krävdes felaktigt på 4,3 miljoner kronor av Försäkringskassan. Enligt lagen förväntades hon försvara sig mot beslutet på egen hand, utan möjlighet att få ersättning för en jurist. I ett unikt beslut har nu Justitiekanslern gått med på att betala skadestånd till Ing-Marie – eftersom det svenska systemet inte lever upp till kraven på en rättvis rättegång. ”Beslutet är ett tecken på ett viktigt trendbrott. Nu måste lagstiftaren ta sitt ansvar och reformera lagen”, säger Erik Scherstén på Centrum för rättvisa.

Länsstyrelsen ger kommunen rätt: Inga-Lills attefallshus måste rivas

Länsstyrelsen i Stockholm sluter nu upp bakom Haninge kommun i striden om Inga-Lill och Bo Ragnars attefallshus – det måste rivas, eftersom det av misstag placerats 34 centimeter fel. Enligt myndigheterna är rivningsbeslutet rimligt. ”Ett exempel på överdriven byråkrati. Nu blir det ett fall för domstol att avgöra.”, säger Erik Scherstén, jurist på Centrum för rättvisa.

Felaktigt fråntagen taxileget – Jonas vann men fick betala advokatkostnaden själv

Transportstyrelsen drog in Jonas Lerins taxileg och påstod felaktigt att han drabbats av epileptiska anfall. Med hjälp av en advokat lyckades Jonas Lerin visa att myndigheten hade fel, och fick tillbaka rätten att utöva sitt yrke. Men advokatkostnaden fick Jonas betala själv. Nu kräver han ersättning från staten. ”Det är inte rimligt att Jonas Lerin tvingas betala för statens fel”, säger Erik Scherstén, jurist på Centrum för rättvisa.

Högsta förvaltningsdomstolen prövar Anders Anderssons fall 

Taxiföretagaren Anders Andersson i Skövde fick ett återkrav på 150 000 kronor från Arbetsförmedlingen som han ansåg var fel. Men enligt förvaltningsrätten och kammarrätten fick han inte överklaga. De ansåg att han i stället kunde strunta i att betala återkravet och vänta på att bli stämd av Arbetsförmedlingen – för att på så sätt få beslutet prövat. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen tagit upp fallet. ”Ett viktigt pilotfall som kan få betydelse för många”, säger Alexander Ottosson, jurist på Centrum för rättvisa.

Hovrätten friar långsam myndighet – får lägga ärenden på hög i upp till två år

Sofia Sundströms myndighetsärende blev liggande utan åtgärd i ett år och elva månader. Efter att hon stämt staten kom tingsrätten fram till att den långa väntetiden var ”oacceptabel” och stred mot Europakonventionen. Men staten överklagade och i en ny dom slår nu Svea hovrätt fast att nästan två års väntan – utan någon aktivitet från myndighetens sida – är godtagbar. ”Det är oacceptabelt att myndigheter får låta ärenden ligga på hög i åratal. Domen riskerar att minska förtroendet för myndigheterna och vi kommer därför att hjälpa Sofia att ta fallet till Högsta domstolen”, säger Olivia Möller, jurist på Centrum för rättvisa.

Centrum för rättvisa söker jurister

Centrum för rättvisa är Sveriges första public interest law firm med uppdrag att stärka det konstitutionella fri- och rättighetsskyddet genom prejudikatbildande rättsprocesser. Med juridiken som verktyg har vi i tjugo års tid varit en stark röst för individens rätt. Nu söker vi en eller flera jurister som vill ansluta sig till vårt processteam.