Aktuellt

Pensionsspararna får ta smällen för Falcon Funds-härvan

Stockholms tingsrätt har i dag kommit fram till att staten inte har något ansvar för pensionshärvan kring Falcon Funds. Bakgrunden är att en av de drabbade pensionsspararna, Daniel Edencrona, stämt staten med hjälp av Centrum för rättvisa. Domen kommer att överklagas till Svea hovrätt.


– Jag är naturligtvis besviken. Hur dåliga system får staten ha? Nu blir det vi pensionssparare som får stå notan för statens brister, säger Daniel Edencrona.

Genom bedrägerierna i den så kallade Falcon Funds-härvan tömdes det svenska premiepensionssystemet på över en miljard kronor och tiotusentals pensionssparare fick se delar av sin pension gå upp i rök. Daniel Edencrona, som är en av de drabbade pensionsspararna, stämde staten i mars 2022 med hjälp av Centrum för rättvisa. Enligt stämningsansökan möjliggjordes bedrägerierna av att Pensionsmyndigheten saknade rutiner för att upptäcka och ingripa mot obehöriga fondbyten. 

Nu har tingsrätten kommit fram till att staten inte bär något ansvar för bedrägerierna i Falcon Funds-härvan. Tingsrätten anser att staten ”som en helhet åstadkommit en rimlig avvägning mellan det allmännas intresse och skyddet för den enskildes rättigheter”. 

– Tingsrätten har hamnat snett. Enskilda måste kunna lita på att deras pensionspengar är säkra i statens händer. Trots att staten saknade grundläggande säkerhet i systemet blir det nu pensionsspararna som får ta smällen. Daniel Edencrona kommer därför att överklaga domen, säger Alexandra Loyd, jurist på Centrum för rättvisa.

Domen kan överklagas till Svea hovrätt senast den 5 januari 2024.

Läs domen här.

Kontakt