– Det känns väldigt tungt. Det här blir spiken i kistan för mitt företag, säger Kent Östergård.
Det var i november 2019 som energiexperten Kent Östergård oväntat nekades omcertifiering av det statligt ägda bolaget RISE, eftersom han ansågs sakna den erfarenhet och utbildning som krävs. Detta trots att han har varit certifierad i tio års tid, har en civilingenjörsexamen från Kungliga tekniska högskolan och har ägnat mer än 20 år åt energieffektivisering med tunga uppdrag för bland annat Stockholms stad och Näringsdepartementet.
RISE:s beslut innebär i praktiken ett yrkesförbud för Kent Östergård och gör det omöjligt för honom att fortsätta driva sitt företag. Men när Kent Östergård ville överklaga beslutet fick han höra att det inte var möjligt.
Utgångspunkten i Sverige är nämligen att statligt beslutsfattande som lämnats över till bolag bara får överklagas om det finns särskilt lagstöd för det – vilket inte finns i Kent Östergårds fall.
Med hjälp av Centrum för rättvisa lämnade Kent Östergård i juni 2021 in ett överklagande till Förvaltningsrätten i Växjö och argumenterade för att RISE:s beslut måste kunna överklagas med stöd av EU-rätten och Europakonventionen. Och efter en två år lång process fick Kent Östergård rätt. Förvaltningsrätten konstaterade att det skulle strida mot Europakonventionen om beslutet inte fick överklagas.
Men RISE överklagade domen till Kammarrätten i Jönköping som nu efter ytterligare ett års process bestämt att RISE:s beslut inte får överklagas. Till skillnad från förvaltningsrätten anser kammarrätten att möjligheten att certifieras som energiexpert inte är en rättighet enligt svensk rätt och att det därför inte finns någon rätt till domstolsprövning av beslutet med stöd av Europakonventionen.
Kent Östergård har överklagat domen till Högsta förvaltningsdomstolen.
– Det borde vara självklart att man får överklaga ett beslut som sätter stopp för ens yrkesutövning. Det ska inte spela någon roll att staten lämnat över beslutsfattandet till ett företag – man ska ändå kunna försvara sig och få en oberoende prövning. Här behövs ett vägledande avgörande från Högsta förvaltningsdomstolen, säger Elsa Haggård, jurist på Centrum för rättvisa och ombud för Kent Östergård tillsammans med juristerna Alexander Ottosson och Leonard Garg.
Läs överklagandet till Högsta förvaltningsdomstolen här.
Kontakt
Elsa Haggård
Jurist, Associate