Aktuellt

Partille kommun stäms igen för olagliga gatuavgifter

Våren 2021 fälldes Partille kommun i domstol för brott mot äganderätten efter att ha tvingat en pensionär i Öjersjö att betala nästan 800 000 kronor i gatuavgifter. Kommunen accepterade domen och betalade tillbaka de olagliga avgifterna till fastighetsägaren. Men kommunen har vägrat att göra rätt för sig i förhållande till de många grannar som drabbades på motsvarande sätt. Makarna Harald och Sabine Daniels tvingades ta banklån för att ha råd att betala kommunens avgifter på 487 189 kronor. Med hjälp av Centrum för rättvisa stäms nu kommunen på nytt för de olagliga avgifterna i Öjersjö.


– Det är oacceptabelt att Öjersjöborna ska behöva gå till domstol igen för att få Partille kommun att göra rätt för sig. Kommunens agerande är i det närmaste domstolstrots, den nonchalerar både grundlagen och hovrättens dom. Så får det inte gå till, säger Erik Scherstén, jurist vid Centrum för rättvisa som tillsammans med Emanuel Klerfelt Johansson och Alexander Ottosson företräder Harald och Sabine Daniels. 

Harald och Sabine flyttade till Öjersjö i Partille kommun år 1999. När kommunen beslutade sig för att göra om området från ett skogs- och naturområde till ett bostadsområde med tätare bebyggelse beslutade den samtidigt att paret skulle vara med och betala för nya gator som kommunen behövde.

I november 2012 krävde Partille kommun Harald och Sabine på 487 189 kronor för vägprojektet. De fick 30 dagar på sig att betala och riskerade annars att få betala en rejäl dröjsmålsränta. För att ha råd att betala gatuavgifterna tvingades de att ta ett banklån.

Skälet till att avgiften blev så hög var att kommunen tyckte att Harald och Sabines fastighet var så stor att den borde kunna styckas av till fem. De fick därför betala fem avgifter.

I över tio års tid har det pågått en rättslig strid mellan de boende och kommunen om gatuavgifterna i Öjersjö. En av makarna Daniels grannar, Bill Persson, gick i bräschen och stämde kommunen med hjälp av Centrum för rättvisa. I april 2021 kom Hovrätten för Västra Sverige till slut fram till att kommunens sätt att ta betalt för gatorna strider mot den grundlagsskyddade äganderätten. Enligt domstolen får kommunen inte ta ut gatuavgifter för ännu inte existerande fastigheter och kräva omedelbar betalning för dem.

Partille kommun valde att acceptera domen och överklagade den därför inte. Bill Persson fick också sina pengar tillbaka. Men därefter har kommunen vägrat att betala ut ersättning till andra drabbade fastighetsägare i området. Med hjälp av Centrum för rättvisa tar Harald och Sabine nu kommunen till domstol en andra gång för att få ett stopp på kommunens olagliga avgifter.

–  När kommunen accepterade domen i vår grannes fall trodde vi att det var klart, att vi skulle få tillbaka pengarna och kunna betala av lånen. Men vi är tillbaka på ruta ett, säger Sabine Daniels, som tillsammans med sin make Harald Daniels nu stämmer kommunen.

Läs stämningsansökan här.

Kontakt