Yrkes- och näringsfrihet

Shahram Soltani mot Livsmedelsverket

I en liten fabrik i Småland drömde entreprenören Shahram Soltani om att återuppväcka den anrika persiska vintraditionen, som varit bannlyst i Iran sedan 1979. Efter att ha ordnat med alla tillstånd gjorde hans drycker succé hos Systembolaget och bland internationella vinkännare. Men då beslutade Livsmedelsverket att förbjuda produkterna. Enligt Livsmedelsverket fick Shahram Soltani inte kalla sina produkter för vin – och inte för något annat heller – eftersom vindruvorna odlats utanför EU.
Med hjälp av Centrum för rättvisa överklagade Shahram Soltani till förvaltningsrätten och gjorde gällande att förbudet stred mot den grundlagsskyddade näringsfriheten. I juli 2024 valde förvaltningsrätten att bifalla överklagandet och upphäva förbudet mot Shahram Soltanis företag. ”En seger för Shahram Soltani”, säger Fredrik Thorslund, jurist på Centrum för rättvisa.


När Shahram Soltani flyttade till Sverige tillsammans med sin tyska flickvän 2016 väcktes drömmen om att bli först i världen med att återuppväcka den uråldriga persiska vintraditionen, som förbjöds under den islamistiska revolutionen 1979. Han hittade en liten fabrik i Gemla utanför Växjö och vände sig till både Jordbruksverket och Tullverket för att se till att han hade alla tillstånd som behövdes. Han registrerade också verksamheten hos Livsmedelsverket.

Efter granskning av Systembolagets jurister togs dryckerna in i Systembolagets sortiment, där de såldes under beteckningen ”alkoholhaltig dryck från druvor”. Intresset visade sig snabbt vara stort. Redan under de första månaderna såldes flera tusen flaskor, och produkterna fick fina betyg i internationella dryckesmagasin.

I slutet av oktober 2023 gjorde Livsmedelsverket ett kontrollbesök på fabriken. Då hade produktionen och försäljningen redan varit i gång i drygt ett år. Trots att myndigheten inte hittade några fel på dryckerna eller druvorna beslutade den att produktionen skulle stoppas med omedelbar verkan. Enligt Livsmedelsverket fick dryckerna inte kallas för vin – och inte för något annat heller. Detta eftersom druvorna odlats utanför EU.

Med hjälp av Centrum för rättvisa överklagade Shahram Soltani förbudet till Förvaltningsrätten i Uppsala och begärde att domstolen omedelbart skulle stoppa förbudet i väntan på slutlig prövning, så kallad inhibition. Den 12 mars 2024 beslutade domstolen att bevilja begäran. I beslutet konstaterade domstolen att det var ”ovisst” om Livsmedelsverkets förbud skulle stå sig vid en slutlig prövning. 

Efter domstolens besked valde också Livsmedelsverket att backa från delar av sitt tidigare beslut. I ett yttrande till förvaltningsrätten den 26 mars 2024 konstaterade myndigheten att det inte fanns några hinder mot att Shahram Soltanis produkter såldes under en annan beteckning än ”vin”. Att det stått så i beslutet berodde enligt Livsmedelsverket på en ”olycklig formulering”.

I stället argumenterade myndigheten för att vissa ord som använts på Shahram Soltanis etiketter, som ”dry red”, skulle tolkas som att Shahram Soltani underförstått sålt sina produkter under beteckningen ”vin”, i strid med EU:s jordbrukslagstiftning. Detta trots att produkten uttryckligen märkts som ”alkoholhaltig dryck från druvor” och att etiketterna godkänts av Systembolagets jurister.

Den 11 juli 2024 beslutade förvaltningsrätten att bifalla Shahram Soltanis överklagande och upphäva förbudet mot hans företag. I domen bedömde förvaltningsrätten att Shahram Soltani ”på ett sakligt sätt förklarat” varför hans företag inte ska anses ha sålt sina produkter i strid med EU:s regler om vin, och att Livsmedelsverket ”inte närmare har angett” på vilket sätt lagstiftningen innebär att Shahram Soltani ska förbjudas från att framställa och saluföra produkterna. ”Eftersom det åligger myndigheten att motivera sina beslut har Livsmedelsverket inte haft skäl för sitt beslut”, konstaterade förvaltningsrätten. 

– Det är en seger för Shahram Soltani, om än en bitterljuv seger. Livsmedelsverket har valt att förbjuda hans företag utan tydligt stöd i lag, och sedan försökt bortförklara det hela som en ”olycklig formulering”. Nu står det alltså klart att Shahram Soltani har förlorat miljoner på grund av ett olagligt beslut, säger Fredrik Thorslund, jurist på Centrum för rättvisa.

Livsmedelsverket meddelade kort efter avgörandet att de inte hade för avsikt att överklaga domen. Den 1 augusti 2024 vann domen laga kraft. ”

Kontakt